ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΗΝΩΝ

  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

     

    Είναι ο μήνας των εκπλήξεων, όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα που πολλές φορές στεναχωρούν τον κλάδο της γεωργίας και της αγροτικής ζωής.

    Ενώ ξεκινά με κάποιες ηλιοφάνειες και ανεβασμένες ζέστες δεν το έχει σε τίποτε να ρίξει και το χιονάκι του.

    Αυτόν τον μήνα χάνονται τα περισσότερα μελίσσια από δυο (2) αίτια.

    1) ΑΣΙΤΙΑ : Μπήκαμε στον μήνα που η βασίλισσα αρχίζει να γεννά όλο και πιο πολύ.

    Μεγαλώνει η έκταση του γόνου αφού η βασίλισσα αυξάνει την γέννα της, όσο μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας.

    Γεννά με τέτοιο ρυθμό, που οι τροφές χωρίς να το αντιληφθούμε τελειώνουν πολύ γρήγορα, πιστεύοντας ότι υπάρχουν, συγκρινόμενες χρονικά με τους προηγούμενους 2-3 μήνες του χειμώνα, και αν ο καιρός δεν μας το επιτρέψει να τα ενισχύσουμε, λόγω κρύου, βροχής ή πάγου τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα και θα ελπίζουμε οι απώλειες μας να είναι μικρές.

    Οι τροφές, τόσο η γυρεόπιττα όσο και το ζαχαροζύμαρο, δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από τα μελίσσια μας αυτό τον μήνα.

    Ακόμη και αν υπάρχουν ανθοφορίες, ένα ξεροβόρι ή μια βροχή σταματά την νεκταροέκκριση. Προσοχή λοιπόν.

    2) ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ: Αν η νοζεμίαση μας επισκεφθεί τότε μπορούμε να το διαπιστώσουμε αμέσως από τα ίχνη που αφήνει στις προσόψεις και τα καπάκια των κυψελών μας.

    Στέλνουμε δείγματα στο μελισσοκομικό κέντρο της περιφέρειας μας ή σε ιδιωτικό εργαστήριο και περιμένουμε την απάντηση, μέχρι τότε καλό είναι να βάλετε μέσα στην κυψέλη ένα κομμάτι ζαχαροζύμαρο που στην σύνθεσή του να έχει σκόρδο.

    Το Φουμιντίλ απαγορεύτηκε και δεν συνταγογραφείτε πλέον από τους κτηνιάτρους της χώρας μας.

     

    ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

    Οι επιθεωρήσεις άμα ο καιρός είναι κρύος γίνονται σύντομες και επιθεωρούμε μόνον για την ύπαρξη τροφών.

    Αν ο καιρός μας το επιτρέπει τότε επιθεωρούμε και ελέγχουμε για την ύπαρξη βασίλισσας, πληθυσμού, γόνου και καταγράφουμε τα αποτελέσματα για να τα συγκρίνουμε στην επομένη επιθεώρηση και να διαπιστώσουμε αλλά και να προλάβουμε κάποιες απώλειες.

    Απομακρύνουμε μέσα από τις κυψέλες μας μουχλιασμένες κηρήθρες, κηρήθρες με παγωμένα μέλια, κηρήθρες με πάρα πολύ κηφηνογόνο και βάζουμε καλές.

    Επίσης αν είναι καλός ο καιρός και οι μέλισσες κουβαλούν φρέσκια γύρη, ταΐζουμε κάθε μέρα με χλιαρό σιρόπι 2 ζάχαρη : 1 νερό ( ΓΙΑ 10 ΗΜΕΡΕΣ ) και βάζουμε φύλα κεριού για χτίσιμο. Μελίσσια που είναι αδύνατα τα ενισχύουμε με γόνο από δυνατά ή τα ενώνουμε.

    Προετοιμαζόμαστε να κάνουμε βασιλισσοτροφία για να αλλάξουμε τις παλαιές μας βασίλισσες. Βασίλισσες που η ηλικία τους ξεπερνά τον ενάμιση χρόνο θεωρούνται γερασμένες και καλό είναι να τις αλλάζουμε.

    Οι νέες βασίλισσες κάνουν την διαφορά.

    Οι εργασίες στο μελισσοκομείο αυξάνονται κατακόρυφα, και επιβάλλεται η παρουσία δεύτερου ατόμου, ο βοηθός ή ο νεαρός μαθητευόμενος - μελισσοκόμος μειώνει τους χρόνους επιθεώρησης.

    Αναλαμβάνει τις δεύτερες εργασίες όμως εξ ίσου σημαντικές.

    Η συντήρηση του καπνού στο καπνιστήρι, η μεταφορά πλαισίων ή πατωμάτων από το αυτοκίνητο στο χώρο των επιθεωρήσεων, επίσης με καθοδήγηση πάντα του μελισσοκόμου, εργασίες όπως, η καταγραφή των αποτελεσμάτων στο σημειωματάριο του μελισσοκόμου, το κλείσιμο των καπακιών και άλλες μικροεργασίες που μπορεί να αποβούν χρονοβόρες, είναι εύκολη δουλειά για τον βοηθό όσο ο μελισσοκόμος είναι επιφορτισμένος με την καθ' αυτού επιθεώρηση των μελισσιών.

    Το σημειωματάριο ή ημερολόγιο του μελισσοκομείου μας είναι πάντα χρήσιμο γιατί μας βοηθά να θυμόμαστε την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε ένα μελίσσι μας, πιο έδωσε καλά αποτελέσματα την περασμένη χρονιά, ποια βασίλισσα είναι νέα, ποια για αλλαγή κλπ.

    Είναι κουραστικό και μεγάλη καθυστέρηση για κάθε μελισσοκόμο να κάνει ταυτόχρονα πολλές δουλειές όπως: να επιθεωρεί τα μελίσσια, να σημειώνει τα αποτελέσματα στο σημειωματάριο, να συντηρεί τον καπνό στο καπνιστήρι, να κλείνει τα κλείστρα από τα καπάκια και πιθανόν θα πρέπει να ενισχύει και με ζαχαροζύμαρα ή γυρεόπιτα σε μερικά από τα μελίσσια που κατά την επιθεώρηση διαπίστωσε πως τελείωσαν οι τροφές τους.

    Όταν χρειασθεί να βγάλουμε από την κυψέλη πλαίσια με γόνο που έχουν μέλισσες πάνω τους, ποτέ δεν τις αφήνουμε από την πλευρά της κυψέλης που φυσάει αέρας ή αν χρειασθεί να καθαρίσουμε τον πάτο κάποιας γονοφωλιάς, τα πλαίσια τα προστατεύουμε τοποθετώντας μπροστά τους το καπάκι της κυψέλης.

    Στις διώροφες κυψέλες με κινητούς πάτους ελέγχουμε αν η βασίλισσα με το σμήνος έχουν ανεβεί στο πάτωμα τότε κάνουμε αναστροφή στα πατώματα, σε περίπτωση που δεν έχουμε πατώματα, κατεβάζουμε το πλαίσιο με την βασίλισσα με προσοχή στην γονοφωλιά.

    Προσοχή επίσης τώρα που ζεσταίνει ο καιρός στον κηρόσκορο, στην αποθήκη αλλά και στα μικρά μας μελίσσια, μπαίνει παντού.

    Μην χρησιμοποιείτε χημικά για την καταπολέμηση του, κάνουν κακό στα μέλια σας αλλά και στην μελισσοκομία.

    Κάντε χρήση μηχανικών μέσων, καταψύκτη ή τοποθετήστε τα πλαίσια στα δυνατά μελίσσια τα προσέχουν και τα συντηρούν πολύ καλύτερα.

     

    ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

    Από τον Μάρτιο αρχίζουν και οι ανθοφορίες που ανεβάζουν τα μελίσσια μας, διότι μπαίνουν μεγάλες ποσότητες φυσικών τροφών στις κυψέλες.

    Παράλληλα και με το μεγάλωμα της ημέρας αρχίζει μια ατέρμονη κούρσα μέσα στην κυψέλη, που έχει διάρκεια τριών μηνών περίπου.

    Όσο μεγαλώνει η ημέρα, αυξάνεται και η γέννα των βασιλισσών, αυξανομένης της γέννας αυξάνονται και οι ανάγκες του μελισσιού σε γύρη και νέκταρ, κάθε ένα αυγό που γεννιέται χρειάζεται για να φτάσει στο στάδιο του πλήρες εντόμου, ένα κελί με μέλι και ένα κελί με γύρη.

    Όταν οι βασίλισσες γενούν 800-1200 αυγά την ημέρα αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, πόση εργασία χρειάζεται από τις μέλισσες μας, για να μεγαλώσουν αυτά τα αυγά και να τα κάνουν νύμφες(πλήρες έντομα).

    Ο μελισσοκόμος επεμβαίνει και βοηθά όσο είναι δυνατόν το μελίσσι του, η τοποθέτηση γυρεόπιττας(που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από τα μελίσσια μας), και η τοποθέτηση ζαχαροζύμαρου πάνω στους κηρηθροφορείς, εξασφαλίζει τροφή για το μεγάλωμα του γόνου καθώς και την συνεχιζόμενη διέγερση της βασίλισσας των μελισσιών μας, κατά την διάρκεια των βροχερών και κρύων ημερών του Μαρτίου. Αμυγδαλιές, Βερικοκιές, Κορομηλιές, Κυδωνιές, Λάμιες, Γεράνια άγρια, Βερόνικες, Βιολέτες, Ζουμπούλια, Πανσέδες, Τσιτόνιες, Δενδρολίβανο, κ.α ανθίζουν αυτό τον μήνα σε όλη την Ελληνική επικράτεια και Κύπρο.

    Ασφόδελοι, Ρείκια ανοιξιάτικα, Αγριοράδικα, Κορομηλιές άγριες, Ανεμώνες κ.λ.π. είναι οι ανθοφορίες που περιμένουν οι συνάδελφοι της Βιολογικής Μελισσοκομίας που έχουν τα δικά τους μελίσσια στα ψηλώματα, μακριά από καλλιέργειες και ραντίσματα.

     

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ & ΜΑΙΟΥ

     

    Το ένστικτο του αφεσμού είναι συνήθως ισχυρότερο τον Απρίλιο και Μάιο.

    Ο αφεσμός είναι η φυσική μέθοδος διαίρεσης και πολλαπλασιασμού των μελισσιών.

    Επιθεωρούμε κάθε 7 ημέρες και καταστρέφουμε κάθε βασιλικό κελί για να αποφύγουμε τον χωρισμό των μελισσιών μας.

    Ως συνήθως κτίζουν τα βασιλικά κελιά στα πλάγια ή στο χαμηλότερο σημείο των κηρηθρών που ευρίσκονται στα πατώματα.

    Αφαιρούμε τις κηρήθρες και ελέγχουμε πολύ προσεκτικά γιατί αν μας ξεφύγει έστω και ένα κελί το μελίσσι μας θα σμηνουργήσει, αυτό το μελίσσι δεν θα παράγει μέλι αυτήν την χρονιά τόσο όσο προσδοκούμε.

    Σε κάποιες περιοχές της πατρίδος μας συνεχίζουν τα μελίσσια και μέσα στον Ιούνιο να σμηνουργούν.

    Επιβάλλεται η αλλαγή των βασιλισσών μας να γίνεται αν όχι κάθε 15 μήνες όπως δήποτε στα 2 χρόνια.

    Υπόψη όμως ότι οι βασίλισσες που γίνονται τον Αύγουστο ξεχειμωνιάζουν πολύ καλύτερα τα μελίσσια, γεννούν τον χειμώνα με μικρή διακοπή και την άνοιξη αναπτύσσονται πολύ καλύτερα από τα άλλα μελίσσια.

     

    ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ :

    1 ) Δεν εφαρμόζουμε καμία θεραπευτική αγωγή στα μελίσσια που περιμένουμε να τρυγήσουμε.

    2 ) Δεν τροφοδοτούμε τα μελίσσια μας με σιρόπι ή ζαχαροζύμαρα 40 ημέρες πριν από την κύρια ανθοφορία που θα τρυγήσουμε, έλατο, παλιούρι, αγριοτρίφυλλα, μεγαλάγκαθο(η γαϊδουράγκαθο), αγριορίγανη, θυμάρι κλπ.

    3 ) Προβαίνουμε σε ενώσεις των μελισσιών μας κατά τις μεγάλες ανθοφορίες, για συλλογή περισσότερης ποσότητας μελιού.

     

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΥ

     

    Σε κάποιες περιοχές της πατρίδος μας συνεχίζουν τα μελίσσια και μέσα στον Ιούνιο να σμηνουργούν.

    Επιβάλλεται η αλλαγή των βασιλισσών μας να γίνεται αν όχι κάθε 15 μήνες όπως δήποτε στα 2 χρόνια.

    Υπόψη όμως ότι οι βασίλισσες που γίνονται τον Αύγουστο ξεχειμωνιάζουν πολύ καλύτερα τα μελίσσια, γεννούν τον χειμώνα με μικρή διακοπή και την άνοιξη αναπτύσσονται πολύ καλύτερα από τα άλλα μελίσσια.

     

    ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

    01) Προσθέτουμε πατώματα σε όλα τα παραγωγικά μας μελίσσια για να τα δώσουμε χώρο για να αποφύγουμε ανεπιθύμητη σμηνουργία αλλά και να έχουν κηρήθρες να γεμίσουν με μέλια.

    02) Από μεγάλα μελίσσια(πάνω από 8 πλαίσια γόνου), μπορούμε να ενισχύσουμε κάποια μικρότερα με πλαίσια που έχουν πάνω τους γόνο σφραγισμένο, αρκεί τα μελίσσια που θα δανεισθούμε τον γόνο να είναι υγιή χωρίς ασκοσφαίρωση και αρρώστιες σήψης γόνου.

    03) Επίσης μπορούμε κάποια μεγάλα μελίσσια μας να τα διαιρέσουμε σε μικρότερα, αν πράγματι θέλουμε να αυξήσουμε το μελισσοκομείο μας για την επόμενη χρονιά.

    04) Συνεχίζουμε να ελέγχουμε για βασιλικά κελιά στα μελίσσια μας κάθε 7 ημέρες.

    05) Μετακινούμε τα μελίσσια μας σε περιοχές όπου υπάρχουν έλατα, καστανιές, φλαμουριές, κλπ, γενικά για περιοχές με ροή μελιού για μέγιστη παραγωγή.

    06) Κάνουμε συλλογή γύρης στις καστανιές.

    07) Επίσης προετοιμαζόμαστε για ανθοφορίες όπως είναι το βαμβάκι και το θερινό βάρεμα του πεύκου.

    08) Κατά τις επιθεωρήσεις των μελισσιών μας αυτόν τον μήνα τοποθετούμε τα γεμάτα με μέλι πλαίσια στον πάνω όροφο ή το πάτωμα και κατεβάζουμε αυγά, προνύμφες και γενικά τον γόνο στην γονοφωλιά.

    09) Τρυγάμε (αφαιρούμε) το σφραγισμένο μέλι.

    Το ασφράγιστο μέλι το αφήνουμε μέσα και το αφαιρούμε μέχρι να το σφραγίσουν ή έστω να το ωριμάσουν καλά(όταν το τινάζουμε να μην πέφτουν σταγόνες), αυτό μπορεί να συμβεί μετά 10 μέρες (με ζεστό καιρό) και 15 μέρες (με υγρό καιρό), από το τέλος της μεγάλης ροής μελιού.

    10) Το μέλι κατά τον τρύγο καλό είναι να αφαιρείται αμέσως από τις κηρήθρες, έστω μέχρι διάστημα 4 ημερών, μετά τις κτυπά ο κηρόσκορος.

    Οι κηρήθρες δίνονται αμέσως στα μελίσσια να τις ΄΄γλύψουν΄΄ και δεν τις αποθηκεύουμε με μέλια (κίνδυνος από κηρόσκορο).

    11) Η υπερβολική χρήση του καπνού κατά την διάρκεια των επιθεωρήσεων και κατά τον τρύγο μολύνει την γεύση του μελιού.

    12) Σε περίπτωση που η βασίλισσα επεκτείνει την γέννα της στον μελιτοθάλαμο (πάτωμα), τότε ψάχνουμε την βρίσκουμε και την κατεβάζουμε στην γονοφωλιά μαζί με τα πλαίσια με τα αυγά και ανεβάζουμε τα πλαίσια με το μέλι.

    Προσοχή τα μέλια που είναι στα ακριανά πλαίσια παραμένουν για τις μέλισσες και δεν τα ανεβάζουμε στον μελιτοθάλαμο.

    13) Τοποθετούμε τα τρυγημένα πλαίσια που έχουμε δώσει να τα ΄΄γλύψουν΄΄ οι μέλισσες σε πατώματα και αυτά τα τοποθετούμε μέσα σε ένα καταψύκτη.

    Θερμοκρασίες που σκοτώνονται και οι τρεις μορφές του κηρόσκορου(αυγά, προνύμφη και ολοκληρωμένο έντομο) είναι πάνω από -15 βαθμοί Κελσίου για 3 ώρες.

     

    ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

    01) Δεν εφαρμόζουμε καμία θεραπευτική αγωγή στα μελίσσια που περιμένουμε να τρυγήσουμε.

    02) Δεν τροφοδοτούμε τα μελίσσια μας με σιρόπι ή ζαχαροζύμαρα 40 ημέρες πριν από την κύρια ανθοφορία που θα τρυγήσουμε, έλατο, παλιούρι, αγριοτρίφυλλα, μεγαλάγκαθο(η γαϊδουράγκαθο), αγριορίγανη, θυμάρι κλπ.

    03) Προβαίνουμε σε ενώσεις των μελισσιών μας κατά τις μεγάλες ανθοφορίες, για συλλογή περισσότερης ποσότητας μελιού.

    04) Λαμβάνουμε κατά τους τρύγους όλα εκείνα τα μέτρα για να αποφύγουμε τις λεηλασίες.

    05) Κατά τις μετακινήσεις των μελισσιών μας προς και από τις ανθοφορίες αποφεύγουμε τις μεγάλες στάσεις με σβηστή την μηχανή του φορτηγού, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ανεβεί η θερμοκρασία των μελισσιών και να ΄΄σκάσουν΄΄.

     

    ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

    Το Έλατο από μέσα Μαΐου κυνηγιέται με ΄΄καρτέρι΄΄ από πολλούς μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα.

    Στα νησιά μας το Θυμάρι κυρίαρχη ανθοφορία και μεγάλη ελπίδα καλής ετήσιας παραγωγής.

    Αρχές Ιουνίου το Παλιούρι, η Καστανιά μέχρι 15-17 Ιουνίου, από 10-12 αρχίζει και το φλαμούρι με το θαυμάσιο σε γεύση και μυρουδιά μέλι του.

    Τα βάτα και τα αγριοτρίφυλλα έχουν την τιμητική τους με καλές αποδώσεις σε γύρη και νέκταρ.

    Στα ημιορεινά και ορεινά ή αγριορίγανη, η καβαλαριά (αγριόβικος), το παλιούρι, η σμυρνιά (νιάκι) κάνουν θαύματα, μεγαλώνουν τον γόνο, κτίζουν κηρήθρες και βάζουν μέλια.

     

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

     

    Ο μήνας των τρύγων, του μελιού, της μεγάλης κούρασης αλλά και της μεγάλης χαράς των μελισσοκόμων.

    Μεγάλης διάρκειας νεκταροεκκρίσεις, πολλών ανθοφοριών και πολλών μελισσοκομικών φυτών.

    Τα μελίσσια μικρά και μεγάλα αναπτύχθηκαν γρήγορα με μεγάλους πληθυσμούς και μπήκαν στον Ιούλιο έτοιμα για να γεμίσουν τα πατώματα με μέλια.

    Το βαμβάκι αν είναι όψιμο κατά 15-20 ημέρες κάνει πιο εύκολο το έργο των μελισσιών να δουλέψουν το φουκάλι (σκούπα), το γαλάζιο αγκάθι (γαλαζάκι), την λυγαριά (καναπίτσα) που έχει ανθήσει από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

    Με το τέλος αυτών θα έρθουνε τα όψιμα βαμβάκια στην Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και τα θυμάρια στην νησιωτική Ελλάδα να κλείσουν τον κύκλο της συλλογής σε ανθόμελα.

    Η περίοδος του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου σηματοδοτεί την απαρχή των μελιτοεκκρίσεων της τραχείας πεύκης.

    Όμως οι μελισσοκόμοι πρέπει να προσέξουν πολύ γιατί όπως έχει υπέρ έχει και κατά. τα υπέρ είναι πως στο πρώτο βάρεμα του πεύκου μπορεί κανείς αν έχει δυνατά μελίσσια να κάνει θαύματα και να πάρει πολύ μέλι, αν αποτύχει όμως τα μελίσσια δεν είναι εύκολο να ξαναγίνουν γερά για να πάει ξανά στο δεύτερο βάρεμα που αρχίζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Στα πολλά νησιά του Αιγαίου το θυμάρι είναι η μοναδική ανθοφορία με οικονομική εκμετάλλευση.

    Οι βροχές που θα πέσουνε τον Ιούνιο το ΄΄ποτίσανε ΄΄ και θα δώσει πολύ μέλι σε αυτούς που διατηρήσανε μεγάλους πληθυσμούς και σε αυτούς που κάνουνε τις έξυπνες κινήσεις της ένωσης των μελισσιών τους.

    Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι μελισσοκόμοι της Ρόδου, Κρήτης, Ανατολικής Στερεάς, Ανατολικής Πελοποννήσου, Αττικής και άλλων περιοχών που φύεται το θυμάρι σε εκτάσεις σεβαστές για εκμετάλλευση.

    Οι νέοι μελισσοκόμοι καλό είναι να συμβουλεύονται σε θέματα τρύγου τους παλαιότερους και να μην είναι ΄΄λαίμαργοι΄΄.

    Τα πλαίσια που δεν είναι σφραγισμένα ή έχουν πάνω και γόνο, δεν πρέπει να τα τρυγούν, αν είναι να τα πάνε μετά και στο πεύκο τότε τα σημαδεύουν βάζοντας μία πινέζα και τα τρυγάνε μετά το πεύκο, έτσι παίρνουν το πευκοθύμαρο ένα μέλι πάλι με μεγαλύτερη τιμή από το μέλι του πεύκου.

     

    ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ

    1) Το μέλι του βαμβακιού είναι λαμπερό ανοιχτόχρωμο, εύγευστο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα και αναμιγνύεται εύκολα με άλλα είδη μελιού.

    Έχει επίσης πολύ χαμηλό ιξώδες(είναι δηλαδή πολύ ρευστό).

    Στους κάμπους της Θεσσαλίας της Μακεδονίας, Στερεάς και Θράκης τα μελισσοκομεία συσσωρεύονται σχεδόν κολλητά για να χωρέσουν, αφού μαζεύονται δεκάδες χιλιάδες κυψέλες.

    Ο κίνδυνος από τα φυτοπροστατευτικά φάρμακα πάντα ελλοχεύει, η προσβολή του βαμβακιού από το πράσινο ή το ρόδινο σκουλήκι έχει επιπτώσεις και στις δικές μας κυψέλες, τα ραντίσματα αποδεκατίζουν σημαντικό αριθμό συλλεκτριών, με αποτέλεσμα τα δυνατά μας μελίσσια να μικραίνουν καθημερινά με γοργούς ρυθμούς.

    Κάποιοι καλλιεργητές δεν ακούν τις συμβουλές των γεωπόνων, και ραντίζουν τις καλλιέργειες τους κατά την διάρκεια της ημέρας, βέβαια αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από την μία να μην σκοτώνει τα βλαβερά έντομα, που ενεργούν κατά την διάρκεια της νύκτας, αλλά και τα ωφέλημα, όπως είναι οι μέλισσες και οι βομβίνοι.

    2) Άλλες ανθοφορίες που μπορούμε να πάρουμε μέλι κατά τόπους είναι στα βουνά, η ανθοφορίες της ρίγανης, της καστανιάς, του φλαμουριού (Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία) και στα πεδινά της Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ο ηλίανθος με ανοιχτόχρωμο μέλι και ο γλυκάνισος με μέλι πιο σκούρο.

    3) Tο φουκάλι(σκούπα) βγάζει μέλι επίσης ανοιχτόχρωμο και με καλή μυρουδιά και γεύση, το μέλι του γαλάζιου αγκαθιού είναι ανοιχτό κίτρινο.

    Η γύρη της λυγαριάς βοηθά τα μελίσσια να γονεύουν και να αναπληρώνουν τις χαμένες συλλέκτριες συνεχώς.

     

    ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

    Η ασκοσφαίρωση και η βαρρόα είναι από αυτά που μπορούν να μας απασχολήσουν αυτόν τον μήνα.

    1) Την Ασκοσφαίρωση την καταπολεμούμε με καθαριότητα της κυψέλης και σφίξιμο των μελισσιών αφαιρώντας πλαίσια και την βασίλισσα, αντικαθιστώντας την με άλλη, από υγιές μελίσσι.

    2) Την βαρρόα την αντιμετωπίζουμε με θυμόλη ή μυρμηκικό οξύ, αλλά πάντα μετά τον τρύγο.

    3) Αν υπάρξει Αμερικάνικη Σήψη του Γόνου(ΑΣΓ) τότε καίμε το προσβεβλημένο από την ασθένεια μελίσσι και απολυμαίνουμε πολύ καλά, το εσωτερικά με φλόγιστρο και με γενικό πλύσιμο σε χλωρίνη ή σε άλλο απολυμαντικό υγρό, ολόκληρη την κυψέλη, παίρνοντας πάντα προστατευτικά μέτρα για τον εαυτό μας.

     

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

     

    Ο μήνας της χαρουπιάς, της σουσούρας ή πυρένι (φθινοπωρινό ρείκι), του κισσού, της ακονιζιάς, του αρμυρικιού, της αγριοβαμβακιάς, του πολύκομπου και κάποιων ειδών ευκαλύπτου.

    Προετοιμάζει η φύση το έδαφος για τον ερχομό του χειμώνα και δίνει της τελευταίες προμήθειες στις μέλισσες, για αποθήκευση.

    Το ξεχειμώνιασμα είναι δύσκολη υπόθεση σε πολλές περιοχές της χώρας μας, οι γύρη που αποθηκεύεται θα βοηθήσει τα μελίσσια να γονεύουν μέχρι αργά, να έχουν μεγάλους πληθυσμούς και να βγούνε στην άνοιξη δυνατά και έτοιμα για οποιονδήποτε χειρισμό θέλουμε να τα κάνουμε(διαίρεση, συλλογή, παραφυάδες, κλπ).

    Ο Σεπτέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούν να γονιμοποιηθούν οι βασίλισσες, αν αποφασίσαμε τον Αύγουστο να κάνουμε νέες βασίλισσες με βασιλισσοτροφία, υπάρχουν ακόμη πολλοί κηφήνες.

    Επίσης είναι ο μήνας που μπορούμε να πάρουμε καλής ποιότητας και σεβαστής ποσότητας βασιλικού πολτού από τα μελίσσια που πήγαν στα βαμβάκια. Ταΐζουν πολύ καλά οι νεαρές μέλισσες τα τεχνητά κελιά αυτόν τον μήνα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

    Ο πρώτος μήνας της καινούργιας μελισσοκομικής χρονιάς από πολλούς μελισσοκόμους θεωρείται ο Σεπτέμβριος.

    Αρχίζουν οι έγνοιες, οι προετοιμασίες, οι προγραμματισμοί και οι εργασίες τόσο στα μελισσοκομεία όσο και στις αποθήκες.

     

    ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

    01) Μετά τον τελευταίο τρύγο και την τοποθέτηση των πλαισίων για ΄΄γλείψιμο΄΄ από τις μέλισσες, μαζεύουμε τα πατώματα και τις κυψέλες που αδειάσανε και τα πάμε στην αποθήκη για συντήρηση.

    02) Ελέγχουμε για την γονιμοποίηση των νέων βασιλισσών που κάναμε στις καλοκαιρινές παραφυάδες μας, η ύπαρξη αυγών σηματοδοτεί και την επιτυχή γονιμοποίηση της βασίλισσας.

    03) Αν πρόκειται για σταθερό μελισσοκομείο τοποθετούμε επιθέματα κάτω από τις κυψέλες(παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, τούβλα, τσιμεντόλιθους κλπ) για να αποφύγουμε την υγρασία των επομένων μηνών.

    04) Τοποθετούμε τις κηρήθρες με την γύρη δίπλα από τον γόνο στην γονοφωλιά, και αν δεν έχουμε τότε δίνουμε υποκατάστατα γύρης για να τα ενισχύσουμε.

    05) Τις νέες αγέννητες κηρήθρες(άσπρες) τις πάμε στην αποθήκη για συντήρηση και αποθήκευση.

    06) Οι μάνες που σταμάτησαν την γέννα μέσα στον Αύγουστο(ήταν φυσιολογικό), αρχίζουν ξανά και με λίγη διεγερτική τροφοδότηση, γεμίζουν τα πλαίσια με αυγά και γόνο.

    07) Τα μελίσσια που έχασαν τις μάνες τους ή αυτά που όλο το καλοκαίρι δεν αναπτύχθηκαν, ενώνονται με άλλα αναπτυγμένα, αφού πρώτα βρούμε και απομακρύνουμε την βασίλισσα τους.

    08) Τα μελίσσια που πιθανόν ξέφυγαν της προσοχής μας και γίνανε αρρενοτόκα τα τινάζουμε μακριά από το σημείο που βρισκότανε(40-60 βήματα) και τοποθετούμε τις κηρήθρες τους σε άλλα μελίσσια.

    Τις κυψέλες τους στην αποθήκη για συντήρηση.

    09) Στα μελίσσια που ετοιμάζουμε για τα πεύκα, αφήνουμε μόνον τις σκούρες κηρήθρες, τις ανοιχτόχρωμες οι μέλισσες τις ΄΄πιάνουν΄΄ την άνοιξη.

    Το φθινόπωρο προτιμούν τις σκούρες για να βάλουν τα μέλια αλλά και να γεννήσουν οι βασίλισσες, τις βρίσκουν πιο ΄΄ζεστές΄΄.

    10) Υπ' όψιν ότι τα μελίσσια που θέλουμε να πάμε στα πεύκα πρέπει να έχουν πολύ γόνο και όσο το δυνατόν περισσότερη γύρη.

    Όσα πλαίσια γόνο και γύρη έχουν τόσα πλαίσια μέλι θα μαζέψουν.

    11) Η μεταφορά των μελισσιών σε περιοχές που υπάρχουν γυρεοδοτικά φυτά επιβάλλεται πριν από την επίσκεψη τους στα πευκοδάση.

    12) Μεταφορά μερικών μελισσιών για την ΄΄κατοχύρωση΄΄ της θέσης στην περιοχή των πεύκων, αλλά και σαν δείκτες ή σημάδια, του πότε θα αρχίσει η έκκριση των μελιτωμάτων του εντόμου marcalina helenica(εργάτης).

    13) Στα μελίσσια που είναι να μεταφερθούνε στο πεύκο ενισχύονται με πλαίσια γόνου από άλλα που δεν θα μεταφερθούν.

    14) Η μεταφορά πλαισίων γύρης από τα αρρενοτόκα στα μελίσσια που πάνε στο πεύκο επιβάλλεται όπως επίσης και τα περίσσια πλαίσια με γύρη από τις γονοφωλιές, των μελισσιών που μας ξεφύγανε της προσοχής και ανέβηκε η βασίλισσα και γεννούσε στα πατώματα(στους ορόφους) για αρκετό καιρό.

    15) Πάντα πάμε δυνατά, αλλά νηστικά και τρυγημένα μελίσσια στα πεύκα, έτσι ωθούνται οι μέλισσες στην συλλογή αλλά και έχουμε παραγωγή καθαρού πευκόμελου.

     

    ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

    01) Γενική καθαριότητα σε όλη την έκταση που ορίζει η φράση, από πάτωμα, παράθυρα και εργαλεία

    02) Αλλαγή σιδερένιων, πλαστικών, τσίγκινων κάδων και δοχείων αποθήκευσης, με αντίστοιχα ανοξείδωτα

    03) Συντήρηση και απολύμανση με φλόγιστρο και χλωρίνη των πατωμάτων και κυψελών που εισέρχονται στην αποθήκη.

    04) Τοποθέτηση κηρηθρών στον καταψύκτη για τις ώρες που προβλέπεται και στη συνέχεια σε ντάνες των δέκα πατωμάτων, πάνω σε τούβλα με πολύ ψιλή σήτα κάτω και πάνω(για να δημιουργείτε ρεύμα αέρος και να μην μουχλιάζουν).

    Τα πατώματα καλό είναι στις ενώσεις τους να τα ΄΄σφραγίζουμε΄΄ με φαρδιά χάρτινη κολλητική ταινία.

    05) Τις παλαιές και μαύρες κηρήθρες που έχουν κλείσει σχεδόν τα κελιά από τα πολλά κουκούλια των μελισσών που γεννήθηκαν τα τελευταία 4-5 χρόνια πάνε οπωσδήποτε για λιώσιμο.

    Πάνω από 5 χρόνια είναι ασύμφορο για κάθε μελισσοκόμο και μάλιστα επαγγελματία να κρατά τις κηρήθρες, πρέπει να τις αλλάζει με ρυθμό 1/3 - 1/4 κάθε χρόνο.

    06) Εάν έχουμε την δυνατότητα παρασκευάζουμε τις μελισσοκομικές τροφές(ζαχαροζύμαρα, γυρεόπιττες, κλπ).

    Εάν δεν έχουμε τα εργαλεία και τα μηχανήματα, απευθυνόμαστε στους μελισσοκομικούς συλλόγους που ήμαστε εγγεγραμμένοι, όλοι οι σύλλογοι έχουν μηχανήματα για τον σκοπό αυτό, να βοηθούν τα μέλη τους.

     

    ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ

    01) Ακονιζιά: Τα λουλούδια της έχουν χρώμα ζωηρό κίτρινο και είναι κατ' εξοχή γυρεοδοτικό φυτό.

    Ανθίζει από τον Σεπτέμβριο και κλιμακώνεται η άνθιση του μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, είναι χρήσιμο φυτό στην μελισσοκομία αφού την εποχή αυτή σπανίζει η γύρη.

    Οι μέλισσες το επισκέπτονται από της πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα.

    Κάποιες φορές παίρνουν και από τις άκρες των φύλλων και των ματιών της ακονιζιάς ρητίνες για την δημιουργία πρόπολης.

    Είναι καλό κάθε φορά που γεμίζουμε το καπνιστήρι μας με πευκοβελόνες για να καπνίσουμε τα μελίσσια στις επιθεωρήσεις να βάζουμε και πράσινα φύλλα ακονιζιάς.

    Κάνει διπλό καλό και κρυώνει τον καπνό, να μην πέφτει ζεστός στις μέλισσες και εξαγριώνονται, αλλά έχει και επίδραση στην βαρρόα, ρίχνει αρκετές στο πάτωμα.

     

    02) Αρμυρίκι: Πολύ σημαντικά είναι και τα είδη που ανθίζουν τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο, δίνουν γύρη χρώματος κρεμ και εν όψει του χειμώνα που έρχεται οι μέλισσες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να συλλέξουν περισσότερη γύρη που θα κρατήσει το μελίσσι δυνατό.

    Επίσης το νέκταρ αυτού του φυτού είναι σημαντικό, γιατί το φθινόπωρο είναι λίγες οι ανθοφορίες και σε πολλά μέρη της χώρας μας, όπως είναι τα νησιά και κάποια παράλια οι μελισσοκόμοι περιμένουν μαζί με την ακονιζιά και αυτήν την ανθοφορία, ώσπου να δώσει το φθινοπωρινό ρείκι και να σιγουρευτούν για καλό ξεχειμώνιασμα.

    Το συναντάμε αυτοφυή όπως παραπάνω αναφέραμε σε κοίτες ποταμών, στις άκρες των δρόμων, αλλά και στα πάρκα και τις αυλές των σπιτιών σαν καλλωπιστικό και διακοσμητικό, λόγω της πλούσιας κόμης του αλλά και αντοχής του.

     

    03) Αρκουδόβατο: Ανθίζει από τέλος Αυγούστου έως και τον Οκτώβριο, τα άνθη του είναι μικρά άσπρου και ροζ χρώματος.

    Η ανθοφορία του συμπίπτει με το άνθισμα του κισσού. Οι μέλισσες βόσκουν το αρκουδόβατο, παίρνοντας γύρη και νέκταρ.

    Το μέλι του αρκουδόβατου είναι λευκού χρώματος με άρωμα και κρυσταλλώνει πάρα πολύ γρήγορα.

    Μελίσσια που έχουν παραμείνει πολλές μέρες στο πεύκο μετά από το βάρεμα του Ιουλίου και ο γόνος τους έχει περιορισθεί, ξαναρχίζουν την εκτροφή του γόνου, εκμεταλλευόμενα τη γύρη του, όταν τα μεταφέρουμε σε περιοχές που υπάρχει αρκουδόβατος.

     

    04) Χαρουπιά: Δίνει μεγάλες ποσότητες κίτρινης γύρης πολύ θρεπτικής στα μελίσσια μας.

    Μας δίνει την κατάλληλη εποχή θρεπτική γύρη σε καλές ποσότητες αλλά επίσης μας δίνει και νέκταρ για να αποθηκεύσουν τα μελίσσια μας για ξεχειμώνιασμα.

    Τα μελίσσια που γυρίζουν από το πεύκο και προλαβαίνουν ανθοφορία της χαρουπιάς παίρνουν γόνους αμέσως.

    Ξεκινά τις βασίλισσες για την φθινοπωρινή γέννα και οι οποίες ενόψει του χειμώνα, αν υπάρχουν και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για εισροή νέκταρ στις κυψέλες γενούν ασταμάτητα

     

    05) Αγριοβαμβακιά: Τα λουλούδια της αγριοβαμβακιάς μας δίνουν νέκταρ και γύρη, είναι δίχρωμα, εξωτερικά είναι λευκά και στο κέντρο κοντά στα νεκτάρια έχουν χρώμα κίτρινο.

    Οι μέλισσες τα επισκέπτονται όλη την ημέρα και παίρνουν νέκταρ αλλά και πολύ γύρη σε χρώμα κίτρινο.

    Το μέλι που βγαίνει από την αγριοβαμβακιά είναι ανοικτόχρωμο κίτρινο, μυρωδάτο με ευχάριστη γεύση, το ιξώδης του είναι μεγάλο(παχύρρευστο).

     

    06) Πολύκομπος: η γύρη του είναι επίσης πολύτιμη και το μέλι που γίνεται από το νέκταρ αυτού του φυτού έχει σκούρο χρώμα.

    Το χρώμα της γύρης είναι κόκκινη προς το βυσσινή, πολύ θρεπτική και κάνει τα μελίσσια να γονεύουν πολύ.

    Η διάρκεια άνθισης του πολύκομπου φτάνει κάποιες χρονιές που ευνοείτε μέχρι τον Δεκέμβριο.

     

    07) Κισσός: Άλλο ένα καλό μελισσοκομικό φυτό, αν υπάρχουν δυνατά μελίσσια υπάρχει και τρύγος, μεγαλώνει τις παραφυάδες και τα μελίσσια που ετοιμάζονται να πάνε στο πεύκο.

    Οι κηρήθρες γεμίζουν εύκολα με γύρες καθ' όσον δίνει καλές ποσότητες.

     

    08) Σουσούρα ή πυρένι (φθινοπωρινό ρείκι): επίσης σημαντικό μελισσοκομικό φυτό, δίνει γύρη πολύ θρεπτική και μέλι με ιδιάζουσα γεύση, κάποτε δεν είχε εμπορική αξία, σήμερα πωλείται σε καλές τιμές από τους παραγωγούς αλλά και από τα καταστήματα των ειδών υγιεινής διατροφής.

    Τα μελίσσια αναπτύσσονται εύκολα στην σουσούρα που ετοιμάζονται για τα πεύκα.

    Η διάρκεια άνθησης της φτάνει μέχρι τον Δεκέμβριο σε πολλά μέρη.

    Τα παραπάνω φυτά πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε τους 2-3 μήνες του φθινοπώρου να κάνουν συλλογή από θρεπτικές γύρες για να ξεχειμωνιάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Ο Σεπτέμβριος προβλέπεται με καλό καιρό και έτσι τα μελίσσια μας θα βοηθηθούν πολύ αν είναι οργανωμένα.

    Σιγά-σιγά αρχίζουμε από αυτόν τον μήνα να τα ΄΄σφίγγουμε΄΄ αφαιρώντας πρώτα τις άσπρες κηρήθρες.

    Τα μικρά και τις παραφυάδες τις τροφοδοτούμε με σιρόπι αλλά και με γύρη.

    Τοποθετούμε πάντα την γύρη δίπλα από τον γόνο του μελισσιού για να υπάρχει αμεσότητα στην τροφοδότηση του.

     

    ΕΧΘΡΟΙ

    Οι μεγάλες κίτρινες σφήκες(σκούρκοι, σερσένια, κουρκούμπανοι, κλπ) αρχίζουν από αυτόν τον μήνα τις καταστροφικές εξορμήσεις τους στα μελίσσια μας, οι ειδικές παγίδες για τις σφήκες είναι η λύση.

    Και αυτό τον μήνα τα πουλιά μελισσοφάγοι όπου υπάρχουν είναι καταστροφή για τις συλλέκτριες μας καθώς επιστρέφουν βαριά φορτωμένες γίνονται εύκολος μεζές για αυτά τα πουλιά, πάνω από τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια μαζεύονται κοπάδια που το καθένα ξεπερνά τα 50 πουλιά.

    Οι επιδρομές πάνω ή μπροστά από το μελισσοκομείο είναι καταστροφή.

    Τα απογεύματα προς το σούρουπο γίνονται πιο τολμηρά πιθανόν γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν το βραδινό τους φαγητό.

    Η παρουσία μας στο μελισσοκομείο τα απομακρύνει σε κάποια απόσταση.

    Το ίδιο συμβαίνει και με τα χελιδόνια που μερικές φορές αγγίζουν με τα φτερά τους τα καπάκια των κυψελών μας.

    Το ξαφνικό δυνατό κτύπημα κάποιου άδειου τενεκέ με ένα μεγάλο ξύλο ή οι δυνατοί κρότοι από τα κανονάκια ασετιλίνης διώχνουν μακριά τους μελισσοφάγους.

     

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ

     

    Οι βροχές που πέφτουν τέλος του Σεπτεμβρίου ευνοούν τον πολύκομπο και την αγριοσουσαμιά να δώσουν νέκταρ και γύρη, την ακονιζιά να απλώσει το ριζικό της σύστημα για μεγαλύτερες αποδώσεις, τη σουσούρα να δώσει περισσότερο, το ίδιο συμβαίνει και με τον κισσό στα ψηλώματα αλλά και με τα αρμυρίκια στα πεδινά, στις ακροποταμιές και παραλίες.

    Οι ανθοφορίες που μπορούμε να πάρουμε μέλι είναι της σουσούρας και της κουμαριάς, αλλά και τα μελιτώματα των πεύκων, τόσο της Χαλκιδικής, της Θάσου αλλά και της Ευβοίας.

    Στην Ελληνική ύπαιθρο οι ανθοφορίες μειώνονται από το τέλος του Οκτωβρίου.

    Η μείωση αυτή γίνεται αισθητή ανάλογα βέβαια και με το γεωγραφικό διαμέρισμα.

    Η Κρήτη, τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι την Λήμνο, όπως και στο Ιόνιο μέχρι την Κέρκυρα, σίγουρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι των βορειότερων περιοχών της Ελλάδος, όπως η Μακεδονία η Θράκη και η Ήπειρος όπου η σημαντική μείωση των ανθοφοριών αρχίζει και γίνεται αισθητή απ΄ αυτόν τον μήνα.

    Τα κρύα και τα ξεροβόρια αναστέλλουν τις νεκταροεκκρίσεις σε πολλά φυτά.

    Για τους νέους μελισσοκόμους η επιλογή κατάλληλης τοποθεσίας για την εγκατάσταση των μελισσιών και πως θα ΄βγει ο χειμώνας χωρίς απώλειες, είναι η έγνοια που πονοκεφαλιάζει πολλούς.

    Τι πρέπει, σε ποιο σημείο, πως θα τοποθετηθούν, με ποια κατεύθυνση και άλλες ερωτήσεις θα προβληματίζουν πάντα τους νέους συναδέλφους.

    Στο τέλος η επιβεβαίωση από κάποιον έμπειρο αν είναι όλα σωστά για να μην έχουμε απώλειες και αυτό πονοκέφαλος.

     

    Επιλογή τοποθεσίας

    Η επιλογή της τοποθεσίας για την εγκατάσταση των μελισσιών μας σαν σταθερό μας μελισσοκομείο πρέπει να τηρεί τα παρακάτω:

    01) Να βρίσκεται κοντά στο σπίτι και στην αποθήκη του μελισσοκόμου.

    Αυτό κάνει εύκολη και οικονομική την μετάβαση και επιστροφή από το μελισσοκομείο.

    02) Το έδαφος να έχει μικρή κλίση και να είναι στραγγερό.

    03) Να είναι σε προσήλια τοποθεσία και χωρίς υγρασία.

    04) Να είναι προφυλαγμένο από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους του χειμώνα.

    05) Να υπάρχει κοντά καθαρό τρεχούμενο νερό.

    06) Η ύπαρξη στην περιοχή του μελισσοκομείου μας γυρεοδοτικών δένδρων και θάμνων, μέχρι 1500 μέτρα απόσταση είναι καλή.

    07) Η πρόσβαση να γίνεται χωρίς προβλήματα κατά τους χειμερινούς μήνες(λάσπες, μεγάλες λακκούβες, κλπ)

    08) Να απέχει 20-25 μέτρα από αγροτικό δρόμο και πάνω από 100 μέτρα από δρόμο ταχείας κυκλοφορίας(εθνικές οδούς)

    09) Να απέχει αν είναι δυνατόν πάνω από 3 χιλιόμετρα από γειτονικό μελισσοκομείο.

    Τα μικρά μελισσοκομεία μπορούν να μεταφερθούν κοντά σε οικισμούς, κοινότητες, δίπλα σε απομακρυσμένες κατοικημένες περιοχές, σε περιαστικά δάση και άλση.

    Στις παραπάνω περιοχές, υπάρχουν πάντα στις πλατείες κήποι, μπέρκολες, παρτέρια και δέντρα, στα μπαλκόνια των σπιτιών και των πολυκατοικιών γλάστρες με διάφορα λουλούδια που με τις ανθοφορίες τους καλύπτουν σχεδόν τους πρώτους δύσκολους μελισσοκομικούς μήνες του χρόνου (Οκτώβριο, Νοέμβριο).

    Μπορούμε επίσης να βρούμε απάνεμες, προσήλιες και ζεστές τοποθεσίες στις παρυφές των μεγάλων επαρχιακών πόλεων οι οποίες όμως θα πρέπει να είναι προσπελάσιμες με κάθε μεταφορικό μέσο καθ΄ όλη την χειμερινή περίοδο.

     

    Εργασίες στο μελισσοκομείο

    01) Αν πρόκειται για σταθερό μελισσοκομείο τοποθετούμε επιθέματα κάτω από τις κυψέλες(παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, τούβλα, τσιμεντόλιθους κλπ) για να αποφύγουμε την υγρασία των επομένων μηνών.

    02) Τοποθετούμε τις κηρήθρες με την γύρη δίπλα από τον γόνο στην γονοφωλιά, και αν δεν έχουμε τότε δίνουμε υποκατάστατα γύρης για να τα ενισχύσουμε.

    03) Τις νέες αγέννητες κηρήθρες(άσπρες) τις πάμε στην αποθήκη για συντήρηση και αποθήκευση.

    04) Σφίγγουμε τα μελίσσια μας για ξεχειμώνιασμα αφαιρώντας τις περίσσιες κηρήθρες, δηλαδή της κηρήθρες που δεν πατάνε οι μέλισσες.

    05) Ενώνουμε τα μικρά και αδύνατα μελίσσια με μεγαλύτερα για να βγάλουν τον χειμώνα χωρίς προβλήματα.

    Αυτοί που δεν θέλουν να πάνε στο πεύκο καλό είναι να προετοιμάζουν τα μελίσσια τους για ξεχειμώνιασμα.

    Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της διεγερτικής τροφοδότησης (10-12 ημέρες με 200 γραμ. Σιρόπι, πυκνότητας 2 ζάχαρη με 1 νερό), ώστε οι βασίλισσες να εντατικοποιήσουν πάλι την γέννα τους, αφού μέσα στον μήνα Αύγουστο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μείωσαν τον ρυθμό καθώς και τον αριθμό της ωοτοκίας τους.

    Η διεγερτική τροφοδοσία πρέπει να ενισχύεται με πρωτεϊνική διατροφή γύρη ή υποκατάστατο γύρης.

    Θεμιτή είναι και η τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο αντί της καθημερινής τροφοδότησης με σιρόπι.

    Στα ζαχαροζύμαρα που κάνουμε για να τροφοδοτούμε τα μελίσσια μας όλο τον χειμώνα καλό θα είναι να βάζουμε και σκόρδο, καταπολεμά την Νοζεμίαση.

     

    Εργασίες στην μελισσοκομική αποθήκη

    01) Γενική καθαριότητα, από πάτωμα, παράθυρα και εργαλεία

    02) Αλλαγή σιδερένιων, πλαστικών, τσίγκινων κάδων και δοχείων αποθήκευσης, με αντίστοιχα ανοξείδωτα

    03) Συντήρηση και απολύμανση με φλόγιστρο και χλωρίνη των πατωμάτων και κυψελών που εισέρχονται στην αποθήκη.

    04) Τοποθέτηση κηρηθρών στον καταψύκτη για τις ώρες που προβλέπεται και στη συνέχεια σε ντάνες των οκτώ-δέκα πατωμάτων, πάνω σε τούβλα με πολύ ψιλή σήτα κάτω και πάνω, για να δημιουργείται ρεύμα αέρος και να μην μουχλιάζουν.

    Τα πατώματα καλό είναι στις ενώσεις τους να τα ΄΄σφραγίζουμε΄΄ με φαρδιά χάρτινη κολλητική ταινία.

    05) Τις παλαιές και μαύρες κηρήθρες που έχουν κλείσει σχεδόν τα κελιά από τα πολλά κουκούλια των μελισσών που γεννήθηκαν τα τελευταία 4-5 χρόνια πάνε οπωσδήποτε για λιώσιμο.

    Πάνω από 4 χρόνια είναι ασύμφορο για κάθε μελισσοκόμο και μάλιστα επαγγελματία να κρατά τις κηρήθρες, πρέπει να τις αλλάζει με ρυθμό 1/3 - 1/4 κάθε χρόνο.

    06) Εάν έχουμε την δυνατότητα παρασκευάζουμε μόνοι μας τις μελισσοκομικές τροφές(ζαχαροζύμαρα, γυρεόπιττες, κλπ).

    Εάν δεν έχουμε τα εργαλεία και τα μηχανήματα, απευθυνόμαστε στους μελισσοκομικούς συλλόγους που ήμαστε εγγεγραμμένοι, όλοι οι σύλλογοι έχουν μηχανήματα για τον σκοπό αυτό, να βοηθούν τα μέλη τους.

    Στο πεύκο. Ετοιμάζουμε και πάμε στο πεύκο τα μελίσσια μας από τον προηγούμενο μήνα, αφού τα ενισχύσουμε με γόνο, πληθυσμό και γύρες, ακόμη και να τα συνενώσουμε.

    Τα μελίσσια που θα τα πάμε στο πεύκο να είναι ΄΄στεγνά΄΄ δηλαδή πεινασμένα και χωρίς πλαίσια με μέλια ατρύγητα από το καλοκαίρι μέσα στην κυψέλη τους.

    Να προέρχονται από ΄΄πικρή΄΄ ανθοφορία, δηλαδή να τα έχουμε πάει πρώτα σε γυρεοδοτικές ανθοφορίες για να μαζέψουν γύρες(κισσό, αρμυρίκι, σουσούρα, κλπ).

     

    Εχθροί

    Οι μεγάλες κίτρινες σφήκες (σκούρκοι, σερσένια, κουρκούμπανοι, κλπ) σταματούν τις καταστροφικές τους επιδρομές στα μελίσσια μας.

    Ο κρύος καιρός τα αναγκάζει να μένουν μέσα στις φωλιές τους, που πολλές ευρίσκονται μέσα στην γη.

    Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει αρκετές με αποτέλεσμα να μειωθούν ταυτόχρονα και οι πληθυσμοί τους.

    Μέσα στον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε και σταμάτησε η ανάπτυξη και η τελευταία ανθοφορία των βαμβακιών, μαζί τους εξαφανίστηκε διότι ολοκληρώθηκε και ο βιολογικός κύκλος του σαρκοφάγου εντόμου και εποχιακού εχθρού των μελισσών, Κόκκινος Κοριός.

    Στα τέλη Σεπτεμβρίου φεύγουν τα χελιδόνια, τα ακολούθησαν οι μελισσοφάγοι που τον τελευταίο μήνα κάνανε μεγάλη ζημιά στις συλλέκτριες των μελισσιών που τύχαιναν να ευρίσκονται κοντά στις φωλιές τους.

    Θέλοντας να αυξήσουν το βάρος τους και τον λιπώδη ιστό στο σώμα τους, για το μακρινό ταξίδι του αποδημιτισμού που θα άρχιζε σε λίγο καιρό έφταναν να κυνηγούν τις συλλέκτριες που γύριζαν φορτωμένες, μέχρι την είσοδο των κυψελών.

    Τώρα που άρχισε πλέον και έρχεται σιγά-σιγά ο χειμώνας φορτωμένος με κρύα, βροχές, χιόνια και παγωνιές δύο είναι οι βασικότεροι εχθροί των μελισσιών μας.

    Η ασιτία και η υγρασία σίγουρα αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς και αν κάποιος δεν προσέξει τότε η άνοιξη θα τον βρει με μελίσσια μείον.

     

    Ασθένειες

    Το φάρμακο Fumintil από τον Δεκέμβριο του 2005 έχει καταργηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι άφηνε υπολείμματα στα μέλια.

    Για την πρόληψη της νοζεμίασης αφήνουμε τα παράθυρα των καπακιών ανοικτά, δεν τα κλείνουμε για να φεύγει η υγρασία, χωρίς υγρασία μέσα στην κυψέλη σπάνια έχουμε την εκδήλωση αυτής της ασθένειας, αλλά και βάζουμε σκόρδο στις στερεές τροφές των μελισσιών που ετοιμάζουμε από αυτόν τον μήνα, είτε αυτές γίνονται με ισογλυκόζη ή με μέλι.

    Η περίοδος αυτή που τα μελίσσια γυρίζουν από τα πεύκα είναι η καλύτερη για την καταπολέμηση της βαρρόα.

    Ο γόνος λίγος και οι μέλισσες που επέστρεψαν και αυτές οπωσδήποτε πολύ λιγότερες από αυτές που πήγαν, είναι ιδανική ευκαιρία για να βρούμε την βαρρόα εκτεθειμένη αφού δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.

    Σε διάστημα 20 ημερών να γίνεται η καταπολέμηση 4 φορές, δηλαδή κάθε πέμπτη ημέρα για να πιάσουμε ολόκληρο τον κύκλο της γέννησης της που ακολουθεί τον κύκλο γέννησης των μελισσών(κηφήνες πλέον δεν υπάρχουν).

    Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε Αμερικάνικη Σήψη του Γόνου τότε καίμε το μελίσσι που ασθενεί.

     

    Ανθοφορίες

    01) Ακονιζιά: Τα λουλούδια της έχουν χρώμα ζωηρό κίτρινο και είναι κατ' εξοχή γυρεοδοτικό φυτό.

    Ανθίζει από τον Σεπτέμβριο και κλιμακώνεται η άνθιση του μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, είναι χρήσιμο φυτό στην μελισσοκομία αφού την εποχή αυτή σπανίζει η γύρη.

    Οι μέλισσες το επισκέπτονται από της πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα.

    Κάποιες φορές παίρνουν και από τις άκρες των φύλλων και των ματιών της ακονιζιάς ρητίνες για την δημιουργία πρόπολης.

    Είναι καλό κάθε φορά που γεμίζουμε το καπνιστήρι μας με πευκοβελόνες για να καπνίσουμε τα μελίσσια στις επιθεωρήσεις να βάζουμε και πράσινα φύλλα ακονιζιάς. Κάνει διπλό καλό και κρυώνει τον καπνό, να μην πέφτει ζεστός στις μέλισσες και εξαγριώνονται, αλλά έχει και επίδραση στην βαρρόα, ρίχνει αρκετές στο πάτωμα.

     

    02) Αρμυρίκι: Πολύ σημαντικά είναι και τα είδη που ανθίζουν τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο, δίνουν γύρη χρώματος κρεμ και εν όψει του χειμώνα που έρχεται οι μέλισσες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να συλλέξουν περισσότερη γύρη που θα κρατήσει το μελίσσι δυνατό.

    Επίσης το νέκταρ αυτού του φυτού είναι σημαντικό, γιατί το φθινόπωρο είναι λίγες οι ανθοφορίες και σε πολλά μέρη της χώρας μας, όπως είναι τα νησιά και κάποια παράλια οι μελισσοκόμοι περιμένουν μαζί με την ακονιζιά και αυτήν την ανθοφορία, ώσπου να δώσει το φθινοπωρινό ρείκι και να σιγουρευτούν για καλό ξεχειμώνιασμα.

    Το συναντάμε αυτοφυή όπως παραπάνω αναφέραμε σε κοίτες ποταμών, στις άκρες των δρόμων, αλλά και στα πάρκα και τις αυλές των σπιτιών σαν καλλωπιστικό και διακοσμητικό, λόγω της πλούσιας κόμης του αλλά και αντοχής του.

     

    03) Πολύκομπος: η γύρη του είναι επίσης πολύτιμη και το μέλι που γίνεται από το νέκταρ αυτού του φυτού έχει σκούρο χρώμα.

    Το χρώμα της γύρης είναι κόκκινη προς το βυσσινή, πολύ θρεπτική και κάνει τα μελίσσια να γονεύουν πολύ.

    Η διάρκεια άνθισης του πολύκομπου φτάνει κάποιες χρονιές που ευνοείτε μέχρι τον Δεκέμβριο.

     

    04) Χαρουπιά: Δίνει μεγάλες ποσότητες κίτρινης γύρης πολύ θρεπτικής στα μελίσσια μας.

    Μας δίνει την κατάλληλη εποχή θρεπτική γύρη σε καλές ποσότητες αλλά επίσης μας δίνει και νέκταρ για να αποθηκεύσουν τα μελίσσια μας για ξεχειμώνιασμα.

    Τα μελίσσια που γυρίζουν από το πεύκο και προλαβαίνουν ανθοφορία της χαρουπιάς παίρνουν γόνους αμέσως.

    Ξεκινά τις βασίλισσες για την φθινοπωρινή γέννα και οι οποίες ενόψει του χειμώνα, αν υπάρχουν και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για εισροή νέκταρ στις κυψέλες γενούν ασταμάτητα

     

    05) Αγριοσουσαμιά (αγριοβαμβακιά): Τα λουλούδια της αγριοσουσαμιάς μας δίνουν νέκταρ και γύρη, είναι δίχρωμα, εξωτερικά είναι λευκά και στο κέντρο κοντά στα νεκτάρια έχουν χρώμα κίτρινο.

    Οι μέλισσες τα επισκέπτονται όλη την ημέρα και παίρνουν νέκταρ αλλά και πολύ γύρη σε χρώμα κίτρινο.

    Το μέλι που βγαίνει από την αγριοσουσαμιά είναι ανοικτόχρωμο κίτρινο, μυρωδάτο με ευχάριστη γεύση, το ιξώδης του είναι μεγάλο(παχύρρευστο).

     

    06) Σουσούρα(φθινοπωρινό ρείκι): επίσης σημαντικό μελισσοκομικό φυτό, δίνει γύρη πολύ θρεπτική και μέλι με ιδιάζουσα γεύση, κάποτε δεν είχε εμπορική αξία, σήμερα πωλείται σε καλές τιμές από τους παραγωγούς αλλά και από τα καταστήματα των ειδών υγιεινής διατροφής.

    Τα μελίσσια αναπτύσσονται εύκολα στην σουσούρα που ετοιμάζονται για τα πεύκα.

    Η διάρκεια άνθησης της φτάνει μέχρι τον Δεκέμβριο σε πολλά μέρη.

    Τα παραπάνω φυτά πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε τους 2-3 μήνες του φθινοπώρου να κάνουν συλλογή από θρεπτικές γύρες για να ξεχειμωνιάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Ο Οκτώβριος προβλέπεται όχι με καλό καιρό και έτσι τα μελίσσια μας θα βοηθηθούν μόνον αν είναι οργανωμένα.

    Τοποθετούμε πάντα την γύρη δίπλα από τον γόνο του μελισσιού για να υπάρχει αμεσότητα στην τροφοδότηση του.

     

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

     

    Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, η γέννα(το γόνεμα) έχει μειωθεί σημαντικά, οι βασίλισσες δεν γεννούνε στους ρυθμούς των προηγουμένων μηνών.

    Οι ημέρες μικραίνουν και οι νύκτες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι χαμηλές.

    Οι μέλισσες πλέον τα βράδια σχηματίζουν την λεγόμενη μελισσόσφαιρα, τα πρωινά κάνει κρύο και βγαίνουν αργά από τις κυψέλες για συλλογή νέκταρος και γύρης.

     

    Εργασίες στο μελισσοκομείο:

    01) Σφίξιμο των μελισσιών με κατέβασμα των πατωμάτων.

    Το ΄΄σφίξιμο΄΄ των μελισσιών επιτυγχάνεται με την αφαίρεση των πλαισίων που δεν πατάνε οι μέλισσες.

    Κατεβάζουμε τα πατώματα, και σκεπάζουμε τα μελίσσια με τα κηρόπανα.

    Πάντα αφήνουμε κενά από τα πλάγια για να φεύγει η υγρασία.

     

    02) Τάισμα

    Τον χειμώνα οι ανθοφορίες είναι λιγοστές, όπως επίσης και οι συλλέκτριες και αν δεν αφήσαμε αρκετό μέλι σε κάθε κυψέλη για την συντηρητική διατροφή των μελισσών ο κίνδυνος να χαθούν μελίσσια από πείνα είναι πολύ μεγάλος,.

    Για να λειτουργήσουν οι θερμάστρες της κυψέλης χρειάζονται καύσιμο και αυτό είναι το μέλι.

    Από αυτόν τον μήνα λοιπόν αρχίζουμε να ενισχύουμε τα μελίσσια μας με ζαχαροζύμαρο και γύρη ή υποκατάστατα γύρης.

     

    03) Καταπολέμηση της βαρρόα.

    Ο Νοέμβριος επίσης είναι ο μήνας καταπολέμησης της βαρρόα.

    Τόσο αυτοί που γυρίσανε από το πεύκο όσο και αυτοί που δεν πήγαν πρέπει να κάνουν κάποια θεραπεία για να καταπολεμήσουν την βαρρόα, γιατί τα μελίσσια με βαρρόα δύσκολα ξεχειμωνιάζουν.

    Ο τρόπος χημικός ή βιολογικός είναι στην ευχέρεια κάθε μελισσοκόμου ( Προσωπικά δεν δουλεύω φάρμακα στα μελίσσια μου )

     

    04) Συνενώσεις αδύνατων και μικρών μελισσιών.

    Λύση για την επιβίωση των αδυνάτων μελισσιών είναι η συνένωση.

    Αυτός ο μελισσοκομικός χειρισμός είναι αναγκαίος.

    Ο μελισσοκόμος που κάνει τις συνενώσεις των μελισσιών του το φθινόπωρο, μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες να έχει απώλειες τον χειμώνα.

    Τα μελίσσια που είναι πολυπληθή, έχουν τροφές και ταΐζονται καλά, ξεχειμωνιάζουν εύκολα και την άνοιξη αναπτύσσονται πολύ γρήγορα.

     

    Αποθήκευση κηρηθρών

    Με θερμοκρασίες περιβάλλοντος 14 βαθμούς Κελσίου και κάτω ο κηρόσκορος δεν πετά αλλά και δεν γεννά για να πολλαπλασιασθεί.

    Ο Νοέμβριος έχει αυτές τις θερμοκρασίες και είναι ο πιο κατάλληλος για την αποθήκευση των κηρήθρων, χωρίς τον φόβο της καταστροφής των.

    Μετά τον καταψύκτη, τοποθετούμε τις κηρήθρες σε πατώματα, και αυτά σε ντάνες των 8-10 πατωμάτων πάνω σε επιθέματα από καδρόνια, τούβλα ή τσιμεντόλιθους για να περνά εύκολα ο αέρας, αφού πρώτα κάτω - κάτω τοποθετήσουμε έναν αερισμό ή καρφώσουμε μια λεπτή σήτα(που τοποθετούμε στα παράθυρα για τα κουνούπια το καλοκαίρι), το ίδιο κάνουμε και στην κορυφή της ντάνας αν δεν θέλουμε να βάλουμε ένα καπάκι τύπου Αυστραλίας.

    Με την σήτα ή τον αερισμό αποφεύγουμε την καταστροφή των κηρήθρων από ποντίκια ή άλλα μικρά ερπετά, έντομα ή ζωύφια που πιθανόν να τριγυρίζουν αθέατα στην αποθήκη μας αλλά ταυτόχρονα λόγω ύψους δημιουργείται μικρός εφελκυσμός στο εσωτερικό των πατωμάτων και έτσι στις κηρήθρες αποφεύγουμε την μούχλα.

    Οι κηρήθρες καλό είναι να αποθηκεύονται στο πιο ξηρό και ψυχρό μέρος της αποθήκης μας, δηλαδή ανάμεσα από κάποιο βορινό μελισσοστεγανό παράθυρο και ένα ανοικτό φεγγίτη με λεπτή σήτα, για να δημιουργείται ρεύμα αέρα και να τις κρατά πάντα κρύες και αεριζόμενες μέχρι τον μήνα Μάρτιο που θα τις χρειασθούμε.

     

    Ανθοφορίες του μήνα

    Η σουσούρα, η ακονιζιά (σκοτζάρι), σε κάποια ψηλώματα ο κισσός, ο πολύκομπος και η κουμαριά είναι ανθοφορίες που βοηθούν πάρα πολλά μεγάλα μελισσοκομεία στις ευρύτερες περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου ως και την Στερεά Ελλάδα.

    Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα αλλά και σε κάποια παραθαλάσσια μέρη της Πελοποννήσου το δεντρολίβανο, το ταραξάκο, η σουσούρα, η κουμαριά καθώς και κάποια δένδρα μουσμουλιάς συνεπικουρούν αυτόν τον μήνα τόσο σε γύρη όσο και σε νέκταρ κάποιες ποικιλίες ευκαλύπτων (σαλίγκνα, γομφοκέφαλος) στην συντήρηση μελισσοκομείων δίπλα σε κάποια χωριά ή μικρές επαρχιακές και νησιώτικες πόλεις.

    Τα χρυσάνθεμα αυτόν τον μήνα έχουν την τιμητική τους και τα επισκέπτονται ήμερες και άγριες μέλισσες και κάποια είδη μικρόσωμων βομβίνων.

    Η Κρήτη και η Κύπρος μας, έχουν τις μουσμουλιές και εξασφάλισαν πολλές γύρες από την ανθοφορία της χαρουπιάς τον προηγούμενο μήνα.

    Αλλά και εκεί υπάρχουν χρυσάνθεμα, τριανταφυλλιές, ντάλιες, κατιφέδες στους κήπους στα παρτέρια, στις αυλές και στις πλατείες των χωριών και πόλεων καθώς και ακονιζιές, ταραξάκο και πολύκομπο .

    Οι μέλισσες δεν υποτιμούν τίποτε πάνε παντού και εκμεταλλεύονται κάθε ανθοφορία και λουλούδι.

     

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

     

    Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας για τους μελισσοκόμους της σωματικής ξεκούρασης.

    Οι δουλειές έχουν τελειώσει στα μελισσοκομεία, και δίκαια θα ξεκουραστούν αυτόν τον μήνα.

    Κάποιοι οι οποίοι δεν πρόλαβαν λόγω του ότι μεταφέρανε αργά τα μελίσσια τους από το πεύκο, ή άλλης ενασχόλησης ή ακόμη και άλλης επαγγελματικής τους απασχόλησης να τελειώσουν τις εργασίες προετοιμασίας, για ένα ανώδυνο ξεχειμώνιασμα των μελισσιών, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στα παρακάτω:

     

    Στο μελισσοκομείο

    01) Εγκατάσταση των κυψελών για ξεχειμώνιασμα σε κατάλληλη προσήλια, στραγγερή και απάνεμη τοποθεσία.

    Ένας φυσικός ή τεχνητός ανεμοφράκτης πίσω από τα μελίσσια είναι καλοδεχούμενος από τις μέλισσες διότι, πρώτον βοηθάει και βγαίνουν πιο τακτικά για να ολοκληρώσουν την φυσική τους ανάγκη εκτός κυψέλης, δεύτερον οι εργασίες καθαρισμού της κυψέλης γίνονται χωρίς να κινδυνεύουν να παρασυρθούν μακριά από τους δυνατούς κρύους βόρειους ανέμους, τρίτον αποτρέπει ως κάποιο βαθμό να σκεπαστούν για πολλές ημέρες οι κυψέλες μας με χιόνι που κατά το πλείστον στην χώρα μας πέφτει από βορά, και τέταρτον γενικά μέσα στο μελισσοκομείο μας δημιουργείται ένα μικροκλίμα ευνοϊκό, που εκ συμπαθείας, επηρεάζει θετικά άμεσα και το εσωτερικό μικροκλίμα της κυψέλης για το καλό ξεχειμώνιασμα των μελισσιών.

     

    02) Καταπολέμηση της βαρρόα.

     

    03) Κατέβασμα των πατωμάτων και σφίξιμο των μελισσιών στις κυψέλες τους με αφαίρεση των πλαισίων που δεν πατούν οι μέλισσες.

     

    04) Συνενώσεις των αδύνατων και ορφανών μελισσιών μας με δυνατότερα.

     

    05) Τάισμα με τοποθέτηση τροφών (ζαχαροζύμαρο, γυρεόπιτα) πάνω από την περιοχή του γόνου.Τα ζαχαροζύμαρα του εμπορίου διατίθενται συνήθως σε πλαστικές σακούλες του 1 κιλού.

    Η διάθεση τους γίνεται με την αφαίρεση ενός στρόγγυλου τμήματος της πλαστικής σακούλας διαμέτρου 15 εκατοστών, και τοποθέτηση τους πάνω από τον γόνο ή την μελισσόσφαιρα, με την πλευρά που αφαιρέθηκε το πλαστικό για να μπορούν οι μέλισσες να πάρουν αμέσως την τροφή.

    Τα περισσότερα ζαχαροζύμαρα του εμπορίου έχουν σαν βάση του την ισογλυκόζη, τα ζαχαροζύμαρα που κάνουμε στα εργαστήρια των συλλόγων μπορούμε να τα κάνουμε με μέλι και τα δύο είναι υγροσκοπικά λόγω της σύνθεσης τους με αποτέλεσμα καθώς είναι σκεπασμένα με το βαμβακερό κομμάτι ύφασμα ή μουσαμά ή μαξιλάρι, να απορροφάνε μέρος της υγρασίας που παράγεται μέσα στην κυψέλη, αυτό τα κάνει μαλακά και οι μέλισσες τα γλύφουν ευχάριστα και τα τελειώνουν γρήγορα.

    Η διάρκεια της τροφής εξαρτάται πάντα από την δυναμικότητα του μελισσιού καθώς και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

    Για να μην μπούμε σε περιπέτειες σε περίπτωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και κινδυνεύσουν τα μελίσσια μας με ασιτία καλό είναι τα ζαχαροζύμαρα που τοποθετούμε εμείς να είναι 3-4 κιλά. 06)

    Σκέπασμα των μελισσιών με την τοποθέτηση μαξιλαριού ή ενός βαμβακερού υφάσματος (διαστ.=46Χ37 εκατοστά) πάνω από τις τροφές.

    Στα καπάκια τύπου Αυστραλίας, ανοικτά όλα τα παράθυρα για καλό αερισμό και αποφυγή υγρασίας στο εσωτερικό της κυψέλης, διότι είναι γνωστά τα αποτελέσματα της υγρασίας (δυσεντερίες, νοζεμίαση κλπ).

    Η υγρασία που είναι ο μεγάλος εχθρός κάθε κολεόπτερου απειλεί και την μέλισσα και ειδικότερα εντός της κυψέλης.

    Λόγοι που επιβάλουν την μείωση της υγρασίας μέσα στην κυψέλη είναι:

    01) Η πτώση της θερμοκρασίας, που για την εξισορρόπηση της (34-36,5ο Κελσίου στην περιοχή του γόνου), έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών.

    Σε κάθε γραμμάριο τροφής (ζαχαροζύμαρου η μελιού), που καταναλώνεται εντός της κυψέλης παράγονται κάποια μικρογραμμάρια νερού, εάν ο μελισσοκόμος δεν έχει ανοικτά τα παράθυρα του καπακιού για να φεύγει αυτή η παραγόμενη υγρασία, τότε παρατηρείται το φαινόμενο, να δημιουργούνται πρώτα στα εσωτερικά τοιχώματα της κυψέλης μικρές σταγόνες νερού, μετά αυτή η υγρασία απλώνεται στις κηρήθρες, εάν υπάρχουν ασφράγιστα μέλια πιθανότατα αυτά να ξινίσουν, εάν υπάρχει ανοικτή γύρη αυτή να μουχλιάσει και οι μέλισσες να μην την αγγίζουν.

    Ακόμη και οι ακριανές κηρήθρες που δεν έχουν μέλισσες πάνω τους μουχλιάζουν.

     

    02) Η υγρασία μαλακώνει τα λεπτά διάφανα φτερά των μελισσών και αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα τις μέλισσες. Έτσι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος, από την μία πλευρά κατανάλωσης τροφών για παραγωγή θερμότητας, και ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά, παραγωγή υγρασίας.

     

    03) Η επικράτηση για πολλές ημέρες δυσμενών καιρικών συνθηκών, κάνουν αδύνατο το πέταγμα των μελισσών έξω από την κυψέλη, το έντερο των μελισσών γεμίζει με περιττώματα, η κοιλιά πρήζεται και αυτή η παρατεταμένη κατακράτηση των περιττωμάτων έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσεντερίας που στο τέλος μην μπορώντας να αντέξουν άλλο αφοδεύουν παντού, στα τοιχώματα, πάνω στις κηρήθρες, μέσα στα κελιά ακόμη και η μία πάνω στην άλλη, γιατί δεν μπορούν να κρατηθούν λόγω της διάρροιας που τελικά προκύπτει.

    Οι μικρές σταγόνες υγρασίας που δημιουργούνται στα τοιχώματα της κυψέλης, στην αρχή, βολεύουν τις μέλισσες για την διάλυση των τροφών κατά το τάισμα του γόνου, αυτές όμως από τα περιττώματα μολύνονται και αν υπάρχουν και σπόρια νοζεμίασης ακόμη χειρότερα γιατί αυτά μολύνουν όλο και περισσότερο το μελίσσι με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

    Ανοικτά λοιπόν τα παράθυρα των καπακιών για αποφυγή των παραπάνω.Το σφίξιμο δίνει στο μελίσσι μεγάλο βαθμό προστασίας και γίνεται με την αφαίρεση των πατωμάτων και των κηρήθρων που δεν πατούν οι μέλισσες.

    Τα κάθετα διαφράγματα από τεμάχια σκληρού (μπλε λεπτόκοκκου) φελιζόλ, δίνουν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στα μελίσσια που ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τα 4-5 πλαίσια.

    Με την τοποθέτηση των διαφραγμάτων στην πλευρά που υπάρχει το κενό από την αφαίρεση των παραπανίσιων πλαισίων, πετυχαίνουμε τα παρακάτω σημαντικά:

    Α-1) Περιορισμό του χώρου που ζεσταίνουν οι μέλισσες,

    Α-2) Σωστή οργάνωση του μελισσιού,

    Α-3) Μείωση της εργασίας στο μισό,

    Α-4) Αποτελεσματική καταπολέμηση ασθενειών,

    Α-5) Λιγότερη κατανάλωση τροφών,

    Α-6) Καθόλου υγρασία,

    Α-7) Δυνατό ξεχειμώνιασμα.

    Α-8) Γρήγορη ανάπτυξη του μελισσιού την άνοιξη.

    Μελίσσια με βασίλισσες γεννημένες τον Σεπτέμβριο και μικρότερης πληθυσμιακής δυναμικότητας, δηλαδή, με 2-3 πλαίσια καλό είναι να τα τοποθετούμε σε τριπλοκυψελίδια, ταΐζονται, ζεσταίνονται, οργανώνονται και ξεχειμωνιάζουν καλύτερα από το να τα αφήναμε το καθένα σε κυψέλη μόνο του.

    Στην Κύπρο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις νότιες Κυκλάδες, στην Ζάκυνθο, στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας που οι θερμοκρασίες είναι ακόμη και αυτόν τον μήνα ανεβασμένες, (γύρω στους 18ο Κελσίου), οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι να προσέξουν, διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του κηρόσκορου.

     

    Ανθοφορίες

    Οι ανθοφορίες από αυτόν τον μήνα γίνονται πολύ φτωχές για το σύνολο της Ελληνικής γης.

    Κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Τεμπών και σε τακτικά διαστήματα, τόσο στην υπερυψωμένη νησίδα που χωρίζει τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, όσο και εκατέρωθεν της εθνικής, έχουν φυτευτεί δεκάδες χιλιάδες φυτά δενδρολίβανου, τα οποία από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο είναι ανθισμένα, από την μία μπράβο γι αυτήν την ωραία κίνηση με την φύτευση μελισσοκομικών φυτών, από την άλλη όμως κρίμα, γιατί σκοτώνονται πάρα πολλές συλλέκτριες και μάλιστα αυτό το χρονικό διάστημα που ο πληθυσμό των συλλεκτριών μειώνεται δραματικά, από τα οχήματα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα αφού η Εθνική είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας.

    Τα μελισσοκομεία λοιπόν, που βρίσκονται κατά μήκος της Εθνικής Οδού και μέχρι 2-3 χιλιόμετρα απόσταση, κοντά στα συγκεκριμένα σημεία, επιβαρύνονται πέρα των άλλων χειμωνιάτικων απωλειών και με την επί πλέον απώλεια των συλλεκτριών τους λόγω...ταχύτητας.

    Το δενδρολίβανο, η μουσμουλιά ο πολύκομπος και το αγριοράδικο είναι μερικά από τα φυτά που συντηρούν το πλήθος των μελισσιών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

     

    01) Το δενδρολίβανο έχει φυτευτεί σχεδόν παντού στην Ελλάδα σε κάθε αυλή και πάρκο, σε κάποια μέρη είναι αυτοφυές(ν. Κάλυμνος, κλπ).

    Είναι φυτό που δίνει νέκταρ και γύρη με μεγαλύτερη απόδοση Νοέμβριο και Απρίλιο.Τις ημέρες που το επισκέπτονται άλλα έντομα και κάποια είδη άγριων μελισσών δεν δίνει νέκταρ.

     

    02) Η μουσμουλιά φυτεύεται σαν καλλωπιστικό στις αυλές γιατί είναι ανθεκτικό δένδρο και δεν χρειάζεται μεγάλη φροντίδα οι καρποί της ωριμάζουν τον Απρίλιο.

    Υπάρχουν δύο είδη μουσμουλιάς στην Ελλάδα, η Ιαπωνική και η Γερμανική.

    Η Ιαπωνική(Mespilus Japonica) ανθίζει τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και τα άνθη της είναι πολύ αποδοτικά σε γύρη και νέκταρ, αλλά και πολύ ανθεκτικά στις σκληρές για την εποχή καιρικές συνθήκες.

    Η ανθοφορία διαρκεί κάποιες χρονιές μέχρι και σαράντα ημέρες.

     

    03) Το αγριοράδικο (ταραξάκο) ανθίζει από μέσα Νοεμβρίου και βγάζει σχεδόν ολόκληρο τον χειμώνα σ' όλη την Ελλάδα.

    Δίνει γύρη και νέκταρ με ελαφριά υπόπικρη γεύση οι μέλισσες το επισκέπτονται τις μεσημεριανές ώρες συνήθως.

     

    04) Ο πολύκομπος επίσης ανθίζει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο, δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες σε γύρη και νέκταρ.

    Βοηθάει πάρα πολύ στο να γονέψουν τα μελίσσια αφ' ενός πριν από το πεύκο αλλά και μετά από το πεύκο, αρκεί κατά διαστήματα να ποτίζεται από βροχές.

    Το μέλι του πολύκομπου έχει σκούρο χρώμα και έντονη μυρουδιά, μέσα σε ένα μήνα κρυσταλλώνει και είναι το πιο πλούσιο μέλι σε ωφέλιμα ένζυμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

     

    05) Η κουμαριά σημαντική βοήθεια παίρνουν τα μελίσσια που την φτάνουν, τόσο σε γύρη όσο και σε νέκταρ, πικρό μεν, καλό δε.

    Μπορούμε να τρυγήσουμε μέλι κουμαριάς και να το χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή ζαχαροζύμαρου, το οποίο θα το ταΐσουμε αμέσως.

    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα μελίσσια να ωριμάζουν και να σφραγίζουν τα νεοεισερχόμενα μέλια κουμαριάς στην κυψέλη αμέσως, ίσως σ΄ αυτό να βοηθά η άχνη ζάχαρη του ζαχαροζύμαρου.

     

    06) Το πεύκο επίσης τον Δεκέμβριο, δίνει μελιτοέκκριση.

    Όσοι γειτνιάζουν με πευκοδάση που δίνουν ακόμη, ας αφήσουν τα μελίσσια τους να φορτώσουν κάποια αποθέματα και μετά να τα μετακινήσουν για νότια μέρη ή για ξεχειμώνιασμα.

    Σε περίπτωση βέβαια που τα πεύκα γειτονεύουν με σουσούρα ή και με κουμαριές, εκτιμώ ότι είναι η ιδανική περίπτωση για άριστη ενίσχυση των μελισσιών.

     

    07) Το φθινοπωρινό ρείκι ή έρικας ή σουσούρα(Χαλκιδική) ή πιρένι(Δράμα, Κομοτηνή) ή τσάρο, κσούρι(στον Βόλο) ακόμη σε κάποια μέρη λόγω της κλιμακωμένης άνθισής του είναι ανθισμένη τον Δεκέμβριο και δίνει γύρη και νέκταρ.

    Την συναντούμε σ΄ όλη την Ελλάδα, από την Χαλκιδική, το Πήλιο, τα νησιά μας, παντού.

    Βοηθά τα μελίσσια που γυρίζουν αποδεκατισμένα από το πεύκο να γονέψουν, αλλά και αυτά που δεν πήγαν στο πεύκο επίσης τα βοηθά να αναπτυχθούν γρήγορα και τα ξεχειμωνιάζει δυνατά.

    Όσο καλό κάνει η γύρη στο μελίσσι, τόσο καλό κάνει και το μέλι της σουσούρας στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Κρυσταλλώνει γρήγορα και έχει χαρακτηριστική γεύση.

    Η αυξημένη περιεκτικότητά του με κόκκους γύρης σε συνδυασμό τόσο με τις ιδιότητές του αλλά και με την πικρή του γεύση, το έκανε ίσως το μοναδικό μέλι να έχει πάρει σημαντική θέση στα ράφια και τις βιτρίνες των καταστημάτων με είδη υγιεινής διατροφής.

     

     

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

Δημοσκόπηση

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Σύνολο ψήφων: 3528

© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode