ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ

  • ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ

     

    Η σμηνουργία είναι η πιο απλή και φυσική εφαρμογή πολλαπλασιασμού των μελισσών.

    Γίνεται με αυτό τον τρόπο εδώ και εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι να αλλάξει το γονιδίωμα της κληρονομικότητας από αυτό το είδος εντόμων.

    Όμως πραγματικά τι είναι αυτό που κάνει τις μέλισσες να θέλουν να παρατήσουν τις κυψέλες τους και να μπούνε στην επικίνδυνη διαδικασία του χωρισμού και αδυνάτισμα του μελισσιού;

    Τι είναι αυτό το τόσο μεγάλο που λειτουργεί ξαφνικά μέσα τους και θέλουν να παρατήσουν τον γόνο, και να πετάξουν μακριά στο άγνωστο.

    Σίγουρα έτσι είναι η γενική και φυσική τάση πολλαπλασιασμού των μελισσιών, αφού δεν γίνεται διαφορετικά από την φύση τους.

    Όμως κάποιοι παράγοντες ευνοούν την διαδικασία της σμηνουργίας.

    Αυτούς λοιπόν θα αναλύσουμε έστω σε γενικές γραμμές για να γίνει κατανοητή σε όλους η διαδικασία πολλαπλασιασμού των μελισσών.

     

    Μήνες σμηνουργίας

    Οι δύο μήνες της άνοιξης Απρίλιος, Μάιος και ο πρώτος του καλοκαιριού Ιούνιος, τότε δηλαδή που όλο το φυτικό βασίλειο ευρίσκεται σε πραγματικό οργασμό, από την χλωρίδα με την ταυτόχρονη άνθιση όλων των φυτών και την πλούσια εισροή γύρης στην κυψέλη, τότε υπάρχει η πλουσιότερη και μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής της καλύτερης επιθυμητής ποιότητα νέκταρος και γύρης για να δοθεί και να μεγαλώσουν οι προνύμφες των μελισσών.

    Η άνοιξη είναι πλούσια σε γύρη το καλοκαίρι φτωχό.

    Αφού είναι φυτοφάγα έντομα, η γύρη θα κτίσει τέλεια τον εξωσκελετό των μελισσών και όλων των φυτοφάγων εντόμων.

     

    Παράγοντες σμηνουργίας

    Η σειρά που αναγράφονται οι παράγοντες της σμηνουργίας είναι τυχαία, αλλά θα πρέπει να συνυπάρξουν πάνω από 3-4 για να ξεκινήσει η προετοιμασία της σμηνουργίας.

    >> Πρώτος παράγων είναι ο συνωστισμός, πολύς πληθυσμός σε λίγο χώρο.

    >> Δεύτερος παράγων είναι η υπερθέρμανση του εσωτερικού της κυψέλης.

    >> Τρίτος παράγων είναι η έλλειψη της βασιλικής φερομόνης λόγω μεγάλης ηλικία της βασίλισσας.

    >> Τέταρτος παράγων είναι η πληθυσμιακή αναστροφή με την απότομη αύξηση των νέων μελισσών και μείωση του ανοικτού γόνου μην έχοντας που να διοχετεύσουν τον βασιλικό τους δημιουργούν βασιλικά κελιά και εκτρέφουν νέες βασίλισσες.

    >> Πέμπτος παράγων, κληρονομικότητα που προαναφέραμε.

    >> Έκτος παράγων και βασικός η μεγάλη και πλούσια νεκταροέκκριση και γυρεοδοσία των φυτών της περιοχής, που μεγάλωσε τον πληθυσμό του μελισσιού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

     

    Προετοιμασία σμηνουργίας

    Οι μέλισσες παραμάνες ταΐζουν επιπλέον την βασίλισσα αναγκάζοντας την να γεννά περισσότερα αυγά και όταν γεννήσει μέσα στα βασιλικά κελιά που είδη έχουν ετοιμάσει στις άκρες των κηρηθρών τότε σταματάνε το τάισμα της.

    Αρχίζουν και την ενοχλούν δαγκώνοντας ελαφρά τα πόδια της κάνοντας την να κινείται συνεχώς για να χάσει βάρος και να μπορεί να πετάξει σε λίγες ημέρες.

    Τότε δηλαδή που θα γίνουν τα αυγά που γέννησε μέσα στα βασιλικά κελιά, μικρές προνύμφες.

    Ο βασιλικός πολτός που προοριζότανε για την βασίλισσα, γεμίζει τώρα τα νέα βασιλικά κελιά ταΐζοντας πολύ καλά τις προνύμφες των νέων βασιλισσών.

    Το μελίσσι ολόκληρο γίνεται αργό δεν κουβαλάνε οι συλλέκτριες νέκταρ μέσα στην κυψέλη, δεν περιποιούνται τον γόνο στα κελιά, δεν καθαρίζουν την κυψέλη, δεν προπολίζουν και περιμένουν να σφραγιστούν τα βασιλικά κελιά.

    Όταν συμβεί αυτό τότε στέλνουν ανιχνεύτριες να βρουν κατάλληλο μέρος για προσωρινό καταφύγιο κάπου κοντά στην ίδια περιοχή.

    Επιστρέφουν οι ανιχνεύτριες και με μικτό χορό(απόσταση κάτω των 100 μέτρων), υποδεικνύουν που ευρίσκεται ακριβώς η νέα προσωρινή τοποθεσία που θα μετακομίσει.

    Είναι η 8η - 9η ημέρα από την γέννηση των αυγών, που θα αναχωρήσει η παλαιά βασίλισσα με το 60 έως καμιά φορά και το 80% του πληθυσμού του μελισσιού για την νέα τοποθεσία της.

    Την ακολουθούνε μέλισσες όλων των ηλικιών.

    Θα πρέπει να είναι ο καιρός ευνοϊκός και ζεστή η ημέρα χωρίς δυνατό αέρα για να αναχωρήσει η βασίλισσα.

    Πολλές μέλισσες πριν την τελική αναχώρηση τους γεμίζουν τον πρόλοβο τους μέλι από την κυψέλη και αναχωρούν.

    Θα χρειαστεί να ταΐσουν τις υπόλοιπες αλλά και να ενεργοποιήσουν τους κηρογόνους αδένες τους να παράγουν κερί για να κτίσουν καινούργιες κηρήθρες στην νέα τους φωλιά που θα πάνε.

    Στην προσωρινή και πρόχειρη τοποθεσία που μένουν έως 24 και 30 ώρες κάποιες φορές, μαζεύονται σε τσαμπί, κάνοντας μια τρύπα για να μπαίνουν μέσα οι συλλέκτριες, στον εξωτερικό φλοιό του τσαμπιού εναλλάσσονται κάθε λίγη ώρα οι παλαιές μέλισσες.

    Στέλνουν πάλι ανιχνεύτριες για να βρούνε οριστικό καταφύγιο.

    Όταν επιστρέψουν οι ανιχνεύτριες χορεύουν και καταδεικνύουν την τοποθεσία και την ακριβή θέση, κουφάλα δένδρου, τοίχος κτιρίου, ή όπου άλλού διαλέξανε να εγκατασταθούνε οριστικά.

    Τότε φτεροκοπούν όλες μαζί και στροβιλίζοντας σαν σύννεφο με βουητό, από τα φτερά και των κηφήνων που ακολουθούν το σμήνος κατευθύνονται προς το σημείο που επιλέχθηκε.

    Θα εγκατασταθεί στην νέα φωλιά και αμέσως θα αρχίσει το κτίσιμο των κηρήθρων με τα κελιά για να αρχίσει η βασίλισσα να γεννά για να προλάβει να αναπτυχθεί για να ξεπεράσει κάποιες δυσκολίες.

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ

     

    Η φυσική τάση του πολλαπλασιασμού των μελισσιών που συντελείται κατά την άνοιξη προς το καλοκαίρι κάθε μελισσοκομικής χρονιάς, κάνει πολλούς μελισσοκόμους να χάνουν στην κυριολεξία τον ύπνο τους.

    Ανησυχούν μην χάσουν κάποια δυνατά τους μελίσσια ή δεν προλάβουν να τα ΄΄μαζέψουν΄΄ και τους φύγουν ή πιθανών να σκέφτονται πως και ο γείτονας μελισσοκόμος ίσως τους προλάβει και τους τα πάρει και τόσα άλλα.

    Το χάσιμο μερικών μελισσιών είναι κοστολόγιο για κάποιους που προγραμματίσανε και ελπίζουν την νέα χρονιά να πολλαπλασιάσουν τα δικά τους μελίσσια αλλά και σε μεγαλύτερη παραγωγή.

    Όμως πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως εδώ και εκατομμύρια χρόνια συμβαίνει αυτή η διαδικασία πολλαπλασιασμού των μελισσιών και δεν μπορούμε εμείς μέσα σε λίγα χρόνια να αλλάξουμε τα πάντα, έστω ακόμη και αν επέμβουμε γενετικά στο DNA των μελισσών.

    Σίγουρα αυτό θα πάρει καιρό γιατί ακόμη και σήμερα που μπορέσανε και κάνανε βασίλισσες με μειωμένη την τάση σμηνουργίας, αυτόματα μειώθηκε και η δυνατότητα για επιβίωση των μελισσιών αυτών γιατί μειώθηκε και η ικανότητα εκτροφής από το μελίσσι νέων βασιλισσών.

    Είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γενετιστές βιολόγοι, και ερευνητές επιστήμονες. Σίγουρα όμως αφού φτάσανε στην βρύση θα τα καταφέρουν ελπίζουμε.... να πιουν νερό.

     

    Προληπτικά μέτρα

    Για να μην τρέχουμε και αντιμετωπίζουμε κινδύνους ανεβαίνοντας σε δένδρα, τοίχους, στέγες, ταράτσες με μια γονοφωλιά ή ένα χαρτόκουτο αγκαλιά, αλλά και να μην σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας σε ρεματιές, βράχους και λαγκάδια, προβαίνουμε σε κάποιες ενέργειες για να μειώσουμε αυτή την φυσική τάση των μελισσιών μας, για αύξηση...μετά διαιρέσεως.

    Τα μέτρα λοιπόν που πρέπει να λάβουμε εξηγούνται παρακάτω:

    Αύξηση του εσωτερικού χώρου της κυψέλης.

    Ο γόνος σε 6-7-8 πλαίσια και ο πληθυσμός σε 10.

    Αφαιρούμε δυο πλαίσια γόνο και ενισχύουμε κάποια αδύνατά μελίσσια μας.

    Τοποθετούμε πάτωμα, ανεβάζοντας τα δύο πλαίσια με τον γόνο, στο μέσον του πατώματος και τα καλύπτουμε με κτισμένες κηρήθρες(η μία να έχει γύρη).

    Στην γονοφωλιά δίπλα από τον γόνο δεξιά και αριστερά του φύλλα για κτίσιμο.

    Το μελίσσι αμέσως θα ανακουφιστεί αφού θα ανεβούν στο πάτωμα για περιποίηση του γόνου οι νεαρές μέλισσες, δεν θα ταΐζεται επί πλέον η βασίλισσα, και οι μέλισσες ηλικίας 10-18 ημερών θα μαζευτούν στα άκρα για να κτίσουν τα φύλλα κεριού που βάλαμε σε αντικατάσταση αυτών που ανεβάσαμε στο πάτωμα.

    Η κυψέλη αυτή για κάμποσες ημέρες θα αναστείλει το πρόγραμμα της για σμηνουργία.

    Προσοχή! Ποτέ δεν τοποθετούμε ανάμεσα στα πλαίσια του γόνου άδεια φύλλα για κτίσιμο, κηρήθρες με μέλια ή ακόμη και άδειες κηρήθρες, λειτουργούν σαν διαχωριστικό και η βασίλισσα δεν μετακινείται σε ολόκληρη την κυψέλη, παρά απομονώνεται στην πλευρά που τυχαίνει να βρίσκεται.

     

    Περιορισμός θερμοκρασίας

    Πάνω στην κυψέλη μπορούμε να τοποθετήσουμε κομμένα κλαδιά με πυκνό φύλλωμα, ή να προσέξουμε να έχουμε ανοικτά τα παράθυρα των καπακιών από την πρόπολη που βάλανε οι μέλισσες το φθινόπωρο για να προφυλαχθούν από τους κρύους ανέμους του χειμώνα.

    Η πρόπολη φεύγει εύκολα αν με ένα φορητό φλόγιστρο την κάψουμε για μερικά δευτερόλεπτα.

    Για όσους έχουν παλαιές κυψέλες που δεν διαθέτουν καπάκια τύπου Αυστραλίας, καλό είναι να ανασηκώσουν το εσωτερικό καπάκι και να βάλουν ένα χαλικάκι να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας μέσα στην κυψέλη. Κάποιοι οι οποίοι έχουν πολύ παλαιές κυψέλες καλό κάνει να βάψουν τα καπάκια με λευκό χρώμα ή ακόμη πιο οικονομικά να τις ασβεστώσουν.

    Πάντα έχουμε ανοικτές τις πόρτες της κυψέλης, βγάζουμε τις χειμωνιάτικες και κόβουμε τακτικά τα χόρτα που από τις συχνές βροχές μεγαλώνουν γρήγορα και φράζουν τις εισόδους, εμποδίζοντας τον αέρα να μπαίνει στην κυψέλη.

    Προσοχή! Μπορούμε να στηρίξουμε με δύο πέτρες μπροστά στην είσοδο της κυψέλης μια διπλωμένη εφημερίδα ή ένα περιοδικό για να εμποδίζει τα χόρτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να φράσσουν την είσοδο.

     

    Βασίλισσες ενός έτους

    Οι νέες βασίλισσες έχουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των παλαιών βασιλισσών, για τον απλό λόγω του ότι, παράγουν περισσότερη φερομόνη, ή έλλειψη της φερομόνης την άνοιξη σε ένα δυνατό δεκαρισμένο μελίσσι είναι βασική αιτία σμηνουργίας.

    Οι νεαρές βασίλισσες αν είναι φτιαγμένες Αύγουστο, τότε έχουμε καλό ξεχειμώνιασμα με γέννα μέχρι και τον Δεκέμβριο στα μεσόγεια μέρη και μέχρι τον Νοέμβριο στα πιο βόρεια και ορεινά. Τον Ιανουάριο είδη έχουν καλούς γόνους, αν έχουν ζαχαροζύμαρα, μέλια και γυρεόπιττες.

    Αυτές οι βασίλισσες δεν έχουν ακόμη την μεγάλη τάση σμηνουργίας την πρώτη άνοιξη της ζωής τους, αλλά πάντα πρέπει να έχουμε τον νου μας.

    Βέβαια το ψάξιμο δεν κάνει κακό, για να βρούμε ποιος βασιλισσοτρόφος έχει τις βασίλισσες που σμηνουργούν λιγότερο.

    Η έρευνα αγοράς είναι συμφέρουσα για όποιον την κάνει, αλλά διαφέρει για τον κάθε μελισσοκόμο και αυτό γιατί ο καθένας μας βάζει διαφορετικά στάνταρ στην δική του έρευνα.

    Προσοχή! Στην Ελλάδα έχουμε καλούς επιστήμονες βασιλισσοτρόφους, με καλό γεννητικό υλικό και εξαγωγές κάθε χρόνο σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, κράτη που έχουν γράψει ιστορία στην παγκόσμια μελισσοκομία, γιατί να μην τους εμπιστευόμαστε και οι Έλληνες μελισσοκόμοι.

     

    Τεχνητός αφεσμός σε άλλη κυψέλη

    Αφαιρούμε από τα δυνατά μας μελίσσια 2 - 3 πλαίσια με γόνο και την βασίλισσα τα τοποθετούμε μέσα σε μια νέα κυψέλη και τινάζουμε κάμποσο πληθυσμό επιπλέον, κλείνουμε το καπάκι την αφήνουμε για μερικές ώρες κλειστή σε μια σκιά, κατόπιν μεταφέρουμε την κυψέλη στο σημείο όπου ακριβώς ήταν η μητρική και την μητρική την μεταφέρουμε ακριβώς δίπλα σε απόσταση μισού μέτρου με την είσοδο προς την ίδια κατεύθυνση που κοιτά και η νέα.

    Σίγουρα από την παλαιά θα πάνε στην καινούργια κυψέλη πολλές μέλισσες αλλά στην παλαιά θα μείνουν οι νεαρές μέλισσες να προσέχουν τον γόνο, αυτές θα κάνουν βασιλικά κελιά και θα αναπτυχθεί σύντομα με λίγο τάισμα ένα καινούργιο μελίσσι, όταν περάσει ο καιρός της σμηνουργίας τότε ενώνουμε τα δύο αυτά μελίσσια και τα πάμε για συλλογή.

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ

     

    Δύο είναι οι τρόποι καταστολείς μιας σμηνουργίας μελισσιού.

    Ο πρώτος και ασφαλέστερος είναι η γνωστή μέθοδος Ντεμαρί και ο δεύτερος και πιο πρακτικός αλλά όχι τόσο ασφαλής, γνωστός σε όλους τους παλαιούς Έλληνες μελισσοκόμους είναι η καταστροφή των βασιλικών κελιών.

    Και οι δύο είναι μέθοδοι καταστολείς που λαμβάνουν χώρα κατά το τελευταίο στάδιο πριν την σμηνουργία. Καλό είναι να μην φτάνουμε σε αυτό το στάδιο αλλά να προγραμματίζουμε και να κάνουμε τις κινήσεις μας στην σκακιέρα του μελισσοκομείου μας, πάντα με σκέψη για ασφαλή μελισσοκομία εκ των προτέρων.

     

    1) Μέθοδος Ντεμαρί

    Όταν διαπιστώσουμε, κατά την επιθεώρηση σε ένα πολυπληθές μελίσσι, πως υπάρχουν κελιά και συντρέχουν λόγοι σμηνουργίας τότε καταστρέφουμε όλα τα κελιά, αφήνουμε στην γονοφωλιά 1 πλαίσιο με ανοικτό γόνο και την βασίλισσα, τοποθετούμε κτισμένες κηρήθρες ή άκτιστα φύλλα, τοποθετούμε επίσης βασιλικό διάφραγμα και ανεβάζουμε στο πάτωμα όλα τα υπόλοιπα πλαίσια, μετά πάροδο 10 ημερών περίπου ελέγχουμε για κελιά στο πάτωμα, αν υπάρχουν τα καταστρέφουμε, ελέγχοντας πολύ καλά ένα - ένα όλα τα πλαίσια και αφού περάσει η κρίσιμη εποχή της σμηνουργίας αφαιρούμε το βασιλικό διάφραγμα.

    Αυτή είναι η γνωστή μέθοδος Ντεμαρί, πάντα πετυχαίνει τον σκοπό της.

    Μπορούμε να αφήσουμε στο πάτωμα δύο κελιά και για έξοδο να αφαιρέσουμε την σήτα από το πίσω παράθυρο του καπακιού, σε 25 ημέρες η νέα βασίλισσα θα αρχίσει να γεννά και μπορούμε έτσι να αυξήσουμε τα μελίσσια μας, αλλά και να παραμείνει η κυψέλη με δύο βασίλισσες που θα γενούν, μέχρι την πρώτη καλή νεκταροέκκριση που θα ενώσουμε το μελίσσι.

    Προσοχή! Κατά την ένωση αφαιρούμε την παλαιά βασίλισσα. Καλύτερη μέθοδος είναι όμως η εγκατάσταση γονιμοποιημένης βασίλισσας για να αρχίσει να γεννά αμέσως.

     

    2 ) Μέθοδος Καταστροφή των βασιλικών κελιών

    Ελέγχουμε με σχολαστικότητα κάθε πλαίσιο για την ανεύρεση κάθε βασιλικού κελιού και το χαλάμε, πριν σφραγιστή.

    Αν σφραγιστή τότε σε μερικές ώρες ή σε 2 ημέρες το πολύ το μελίσσι θα σμηνουργήσει.

    Θέλει μεγάλη προσοχή και καλό έλεγχο γιατί μπορεί να μας ξεφύγει κάποιο κελί πολύ εύκολα, ή θα το έχουν σκεπασμένο πολλές μέλισσες ή θα το περάσουμε για κελί κηφήνα ή κολλημένο πάνω στους ορθοστάτες και σε άλλα απίθανα μέρη που όταν τα βρίσκουμε μας κάνουν και γελάμε άλλά και τις θαυμάζουμε.

    Η μέθοδος αυτή δεν είναι τόσο σίγουρη όσο η προηγούμενη.

    Αλλά σε θέλει εκεί κάθε εβδομάδα (ανά 7 ημέρες) για λεπτομερή και σχολαστικό έλεγχο και καταστροφή κάθε μεγάλου ή μικρού βασιλικού κελιού, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίσιμη περίοδος της σμηνουργίας.

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

  • ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΦΕΣΜΟΥΣ

     

    Οι παγίδες των αφεσμών είναι μια παλιά ιστορία, ξεκίνησε από την ανάγκη των μελισσοκόμων να συλλάβουν τα μελίσσια όταν αυτά σμηνουργούσαν, δεν μπορούσαν λόγω κατασκευής των τότε κυψελών(κοφίνια, κουβέλια, κλπ) να τα επιθεωρούν τακτικά για να προλαμβάνουν τους αφεσμούς και ήταν αναγκασμένοι να θεραπεύουν αυτές τις καταστάσεις όταν αυτές συνέβαιναν.

    Η πρόληψη και η καταστολή σμηνουργίας ήταν λέξεις άγνωστες στο μελισσοκομικό λεξικό της πλειονότητας των μελισσοκόμων, μέχρι την δεκαετία του '70 στην Ελλάδα.

    Με την ευρεία διάδοση των κυψελών κινητών πλαισίων αλλάξανε τα δεδομένα και στον τομέα αυτό.

    Μπορούμε εύκολα πλέον να γνωρίζουμε και την ώρα που θα σμηνουργήσει ένα μελίσσι και να προλάβουμε ή να καταστείλουμε αυτή την κίνηση του.

    Η ανάγκη λοιπόν έκανε τους μελισσοκόμους και ψάξανε και βρήκανε κάποια βότανα από την φύση, όπως κάνανε αιώνες τώρα, και κάποιες ουσίες να προσελκύουν τα σμηνουργημένα μελίσσια.

    Παραθέτο το κηρόζωμο, που από μέρος σε μέρος της χώρας μας έχει και μερικές αλλαγές ως προς την κατασκευαστική του συνταγή, στα νησιά πιο σύνθετο για πιο δυνατή μυρωδιά λόγω των αέρηδων που την παρασύρουν μακριά, στην ενδοχώρα πιο ΄΄λάιτ΄΄ να χρησιμοποιήσω έκφραση επίκαιρα νεοελληνική.

     

    Κηρόζωμο

    100 γραμ. κερί από παλαιά μαύρη κηρήθρα, 150 γραμ μαύρο γλυκό κρασί, 30 γραμ. μέλι, άνθη από τριανταφυλλιά και μελισσόχορτο.

    Παρασκευή συνταγής

    Τα ζεσταίνουμε στους 60 - 80 βαθμούς περίπου ανακατεύοντας τα συνεχώς.

    Το προϊόν που θα πάρουμε από το στράγγισμα με σουρωτήρι, το τοποθετούμε σε βάζο με ανοικτό στόμιο, κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε χρήση, παίρνουμε με ένα πινέλο και αλείφουμε την κυψέλη εσωτερικά και την πάμε κοντά στο σημείο του αφεσμού, με μερικές κηρήθρες μέσα.

    Έχει καλά αποτελέσματα.

    Στα νησιά μας προσθέτουν επιπλέον άνθη λεμονιάς, λεβάντας, δενδρολίβανου και φύλλα από γεράνι μέσα στον κηρόζωμο ή τα τρίβουνε με τα δάκτυλα τους στα εσωτερικά τοιχώματα και τον πάτο της κυψέλης που χρησιμοποιούσαν για την σύλληψη του αφεσμού.

    Στην Κρήτη κάνουν και χρήση του γλυκάνισου (επίσης έχει καλά αποτελέσματα). Η ποσότητα της συνταγής είναι αρκετή, για πολλές χρήσεις και για πολύ καιρό δεν αλλοιώνεται αν την διατηρείται καλά κλεισμένη σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Καλό είναι πριν κάνετε χρήση να την ζεσταίνεται λίγο.

    Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε σε ύψος περίπου 2 μέτρων από το έδαφος, γύρω από το μελισσοκομείο μας μικρά κυψελίδια, 5αράκια ακόμη και ξύλινες δικές μας κατασκευές, χωρητικότητας δυο - τριών πλαισίων και να τα αλείψουμε εσωτερικά με το κηρόζωμο, τα αφήνουμε κατά την περίοδο της σμηνουργίας, σαν παγίδες προσέλκυσης μελλοντικών αφεσμών.

    Οι είσοδοι να έχουν νοτιανατολικό προσανατολισμό και να είναι καλά στερεωμένες, μην πέσουν από κάποιο ξαφνικό αεράκι.

     

    Μίγματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια

    Η σύγχρονη μελισσοκομία επιτάσσει κάποιες φορές και ΄΄άλλα κόλπα΄΄, πιο μοντέρνα και δοκιμασμένα σ' όλον τον κόσμο, μερικά από αυτά παραθέτω δια πάσα χρήση.

    >> Το εκχύλισμα του μελισσόχορτου ανάμεικτο με κερί αλείφεται στις κυψέλες παγίδες των αφεσμών. Περιέχει τις ουσίες, γερανιόλη, και κιτράλη.

    >> Το εκχύλισμα αλλά και το αιθέριο έλαιο από τον ευκάλυπτο επίσης προσελκύει αφεσμούς. Περιέχει την ουσία κιτράλη.

    >> Το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο από τα άνθη και την φλούδα του λεμονιού, άριστο στην προσέλκυση αφεσμών, γίνεται χρήση μέσα στην παγίδα επίσης με κερί.. Περιέχει την ουσία κιτράλη.

    >> Αραιό διάλυμα ανηθόλης σε μίξη με ευγενόλη(9:1)

    >> Αραιό διάλυμα γερανιόλης με ευγενόλη, πάλι (9:1)

    >> Μίγμα γερανιόλης και κιτράλης (1:1)

     

    Τιπς

    Η ουσία κιτράλη ευρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα λεμόνια και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.

    Οι ουσίες γερανιόλη, νερόλη και κιτράλη είναι από τα κύρια συστατικά της φερομόνης που απελευθερώνεται από τον οσμητικό αδένα Nassanoff των μελισσών.

    Στο κερί της παλαιάς μαύρης κηρήθρας παραμένει για καιρό η μυρωδιά της φερομόνης από τις εκδερματώσεις του γόνου, αν δεν υποστεί θερμική ή χημική κατεργασία.

    Γενικά καλό και θεμιτό είναι να μην ταλαιπωρούμαστε και παθαίνουμε και κάποια μικροατυχήματα την πιο κρίσιμη μελισσοκομική περίοδο(κατάγματα, βγαλσίματα ραγίσματα σε χέρια και πόδια), να έχουμε τον νου μας κατά τις ανοιξιάτικες επιθεωρήσεις, στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, χειρότερα δε στην σύλληψη των σμηνουργημένων αφεσμών.

    Εφόσον όμως μας προκύψουν, σίγουρα θα το παλέψουμε όπως ξέρουμε να κάνουμε τόσα και τόσα χρόνια, τραγουδώντας το δίστιχο του αφεσμού ΄΄από κλαδί σε κορυφή και από δενδρί σε βράχο΄΄.

    © Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

Δημοσκόπηση

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Σύνολο ψήφων: 10874

© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode