Ο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

 

 Ο ημερολογιακός χρόνος ζωής της μέλισσας χωρίζεται σε δύο φάσης

Α. / Ο χρόνος επώασης και η έξοδος της από το κελί σαν ολοκληρωμένο έντομο.

Ο χρόνος επώασης της μέλισσας διαφέρει κατά το είδος της μέλισσας ( Βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας ) και όχι κατά τη φυλή της μέλισσας που είναι σε όλες της φυλές μελισσών ο ίδιος.

Το είδος της μέλισσας εξαρτάται από την ανάγκη της κοινωνίας της μέλισσας ( κυψέλη ) και το αποφασίζουν οι ίδιες οι μέλισσες και όχι η Βασίλισσα ( μερικές φορές και ο μελισσοκόμος κατά την ανάγκη του ) και εξαρτάται αποκλειστικά στην ποιότητα και ποσότητα της τροφής που ταΐζονται τα Ωά ( Αυγά).

Ο χρόνος επώασης του Ωού μέχρι την εκκόλαψη του μετριέται σε πραγματικό χρόνο ημερών και όχι σε προσθετικό χρόνο.

Παράδειγμα : Επώαση βασίλισσας 16 ημέρες . Πρώτη (1) ημέρα απόθεση αυγού όγδοη (8) ημέρα κλείσιμο κελίου δέκατη έκτη (16)ημέρα άνοιγμα κελίου. Σύνολο δέκα έξη (16) ημέρες.

 

Β./ Ο χρόνος ζωής μετά την έξοδο της από το κελί.

Μετά την έξοδο της μέλισσας αρχίζει ο ημερολογιακός χρόνος ζωής πλέων της μέλισσας που έχει διάρκεια αναλόγως το είδος όπως προανέφερα και όχι της φυλής.

Παρακάτω αναφέρω αναλυτικά της ημερολογιακές μέρες της μέλισσας

 

Βασίλισσα

Α./ Από τη ημέρα απόθεσης αυγού μέχρι την έξοδο της από το κελί σαν ολοκληρωμένο έντομο θέλει 16 ημέρες.

Β./ Από την ημέρα που βγει από το κελί έχει διάρκεια ζωής 2 με 3 χρόνια σε μορφή εκτροφής και 5 με 6 χρόνια σε ελεύθερο μελίσσι ( όχι σε εκτροφή. )

 

Εργάτρια

Α./ Από την ημέρα απόθεσης του αυγού μέχρι την έξοδο της από το κελί σαν ολοκληρωμένο έντομο θέλει 21 ημέρες.

Β./ Από την ημέρα που βγει από το κελί έχει διάρκεια ζωής το χειμώνα 2 με 3 μήνες ενώ κατά την μελισσοκομική περίοδο ( άνοιξη με φθινόπωρο ) 30 με 33 ημέρες .

Η διάρκεια της ώμος μπορεί να μεταβληθεί τη περίοδο αυτή σε λιγότερες ημέρες εάν έχει πολύ δυνατή ανθοφορία καθώς επίσης και σε ανθοφορία που είναι μακριά από το μελισσοκομείο μας η δυνατή ανθοφορία και η μεγάλη απόσταση ανθοφορίας έχει σαν αποτέλεσμα την εξάντληση της μέλισσας με αποτέλεσμα γρηγορότερο θανάτωση της που μπορεί να γίνουν 25 με 28 ημέρες.

 

Κηφήνας

Α./ Από την ημέρα απόθεσης του αυγού μέχρι την έξοδο του από το κελί σαν ολοκληρωμένο έντομο θέλει 24 ημέρες.

Β./ Από την ημέρα που βγει από το κελί έχει διάρκεια ζωής άγνωστη για τη οι κηφήνες παραμένουν στη κυψέλη μόνο την εποχή της ανθοφορίας και πριν την έναρξη του χειμώνα διώχνονται από την κυψέλη από της μέλισσες Φυσικά όσοι κηφήνες ζευγαρώσουν θανατώνετε αμέσως από τη σύζευξη με τη βασίλισσα.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Όλες οι ημερομηνίες ζωής της μέλισσας που αναφέρω από τη γονιμοποίηση της και μετά μπορούν να μεταβληθούν ραγδαία και οι παράγοντες είναι οι εξής :

Θανάτωση από απροσεξία του μελισσοκόμου , από φυτοφάρμακα , από εχθροί μελισσών ( αρκούδα , πουλιά, σκαθάρια ) , από ασθένειες των μελισσών.

 

© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

Δημοσκόπηση

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Σύνολο ψήφων: 737

© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode