ΝΕΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ
-
ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Ένα από τα θέματα που απασχολούν τον νέο μελισσοκόμο είναι και το πώς θα μπορέσει να πολλαπλασιάσει τα μελίσσια του εύκολα και αποτελεσματικά.
Παρότι οι μέθοδοι ανάλογες της συσκευής Jenter ή μέθοδοι βασσιλισοτροφίας με εμβολιασμό είναι οι σωστότερες, δεν παύουν να αποτελούν πονοκέφαλο για τον ερασιτέχνη μελισσοκόμο.
Η ακρίβεια των χειρισμών, η πλήρης τήρηση του ημερολογίου, η άριστη γνώση των ιδιαίτερων τεχνικών και η γενικότερη μελισσοκομική εμπειρία στέκονται πολλές φορές εμπόδιο στη χρήση των μεθόδων αυτών από νέους μελισσοκόμους.
Έτσι, στο παρακάτω κείμενο, θα αναφερθώ σε απλούς τρόπους, που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πολλαπλασιάσει τα μελίσσια του, χωρίς να είναι αναγκαία η αναζήτηση και εύρεση της βασίλισσας.
Οι μέθοδοι αυτοί δεν συνιστώνται για επαγγελματίες παραγωγούς, διότι τα μελίσσια καθυστερούν να μπουν σε παραγωγική φάση, οι βασίλισσες δεν θα εκτραφούν με τις τελειότερες συνθήκες, ενώ στην περίπτωση της σμηνουργίας η επιλογή είναι ακούσια.
Παρόλα αυτά, επειδή απαιτούν πολύ απλούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, σύντομες και σχετικά απλές διαδικασίες, και μόνο βασικές μελισσοκομικές γνώσεις, ενδείκνυνται για τον νέο και αρχάριο μελισσοκόμο.
Γενικά ο πολλαπλασιασμός των μελισσιών είναι καλό να γίνεται άνοιξη, συνήθως Απρίλιο μήνα, ώστε να υπάρχει πλήθος αξιοποιήσιμων ανθοφοριών και επάρκεια γύρης που είναι σημαντική για την εκτροφή γόνου.
Μελίσσι από σμηνουργία
01) Βρίσκουμε τον αφεσμό (το σμήνος που έφυγε με την βασίλισσα από την μητρική κυψέλη και κρέμεται σε δέντρο ή άλλο αντικείμενο εκτός κυψέλης) και τον τοποθετούμε σε μία κυψέλη
02) Προσθέτουμε κηρήθρες
03) Την επόμενη ημέρα το ψάχνουμε για περισσότερες βασίλισσες στο σμήνος έχει τύχη σε αφεσμό να βρεθούν και 7 βασίλισσες .
04) Προσέχουμε την βασίλισσα από το μελίσσι που πιάσαμε και ο λόγος είναι πως αν το μελίσσι που πιάσαμε είναι από αντικατάσταση βασίλισσας λόγο παλαιότητας ή κακής διοίκησης πάλι θα σμηνουργήση οπότε θέλει αντικατάσταση η βασίλισσα από εμάς και όχι από το μελίσσι
Διαίρεση μονού μελισσιού στα δύο
01) Βάζουμε μία κενή κυψέλη δίπλα ακριβώς σε αυτή που θέλουμε να διαιρέσουμε
02) Από την παλιά επιλέγουμε τα μισά πλαίσια (που όμως να έχουν 2-3 πλαίσια ανοιχτό και σφραγισμένο γόνο προσέχουμε να έχουμε και γόνο ημέρας απαραίτητα στα τελάρα μας.) και τα μεταφέρουμε στην «νέα», με διάταξη Μέλι-Γύρη-Γόνος (από έξω προς τα μέσα).
03) Μεταφέρουμε το νέο ορφανό μελίσσι εκεί που θέλουμε να το τοποθετήσουμε με ανοιχτή την πόρτα .
04) Μετά από 5 μέρες ανοίγουμε το νέο μελίσσι για έλεγχο βασιλοκελιών αφήνουμε δυο βασιλοκελιά μόνο
05) Στο νέο μελίσσι βάζουμε τροφή
06) το μελίσσι που έχουμε αφήσει τη βασίλισσα αναπτύσσετε κανονικά
Συμβουλές
Με τον ποιο πάνω τρόπο μπορούμε να κόψουμε και διώροφο μελίσσι σε περισσότερες παραφυάδες των πέντε πλαισίων.
Θα έχετε ακούσει ή διαβάσει πως πρέπει να μεταφέρετε τα μελίσσια που κόψατε μακριά στα 1 με 2 ή 3 χιλιόμετρα και μετά να τα ξανά φέρετε στο μελισσοκομείο.
Εγώ σας έγραψα το αντίθετο το κόβουμε και το βάζουμε στο μέρος που θέλουμε με ανοιχτή την πόρτα κατευθείαν.
Ο λόγος είναι πολύ απλός που το κάνω και χωρίς καμιά απώλεια .
Οι μέλισσες που παίρνουμε μέσα από την μητρική κυψέλη είναι οικιακές δεν είναι συλλέκτριες οπότε δεν γνωρίζουν την αλλαγή της κυψέλης συνεχίζουν και δουλεύουν τα τελάρα κανονικά στη νέα κυψέλη.
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
Ξεκινώ τη μελισσοκομία..... πόσα μελίσσια να αγοράσω? Τι κυψέλη να αγοράσω?
Οι περισσότεροι αν όχι όλοι που θέλουν να ξεκινήσουν τη μελισσοκομία ένα μεγάλο θέμα που τους απασχολεί είναι με τι κυψέλες και πόσα μελισσοσμήνη να ξεκινήσουν.
Πλαστική κυψέλη ή ξύλινη ?
Με πόσα δεκάρια μελίσσια και πόσες παραφυάδες ?
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι γνώμες πολλές και αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα να μπερδεύουν τους νέους μελισσοκόμους.
Θέλω να παραθέσω και εγώ την γνώμη μου, από την εμπειρία που έχω και ελπίζω να βοηθήσω στις ανησυχίες τους.
Ότι θα γράψω τώρα είναι καθαρά δικιά μου γνώμη και άποψη που απαραίτητα δεν είναι και η σωστή, ή σεβαστή από όλους..
Θα ξεκινήσω με τις κυψέλες και μετά με τον πληθυσμό.
Ή ξύλινη ή πλαστική κυψέλη δεν έχει καμία διαφορά στο μελίσσι όσο αφορά την ανάπτυξη του, ή την συμπεριφορά του, ή στην ποσότητα του μελιού.
Όλα τα παραπάνω οφείλονται καθαρά σε σωστούς, ή λάθος χειρισμούς του μελισσοκόμου.
Θέλω να παραθέσω τώρα τις διαφορές που έχουν οι πλαστικές με της ξύλινες κυψέλες.
Κυψέλη ξύλινη:
1) Θέλει συντήρηση ( τρίψιμο, στοκάρισμα, βάψιμο )
2) Είναι πολύ πιο φτηνή από την πλαστική.
3) Κλέβετε εύκολα.
4) Αντέχει στα χτυπήματα κατά τη μεταφορά των μελισσοσμηνών.
5) Επισκευάζετε εύκολα ακόμα και στο βουνό.
Κυψέλη πλαστική :
1) Δεν θέλει συντήρηση ( τρίψιμο, στοκάρισμα, βάψιμο )
2) Είναι πολύ πιο ακριβή από τη ξύλινη
3) Κλέβετε εύκολα ( Ειδικά οι κλέφτες έχουν προτίμηση στην πλαστική που δεν έχει πυροσφραγίδα λόγο χρηματικού κόστους ).
4) Δεν είναι τόσο ανθεκτική στα χτυπήματα.
5) Δεν επισκευάζετε.
Αυτές είναι οι διαφορές που έχουν οι κυψέλες, τώρα όλα τα άλλα είναι καθαρά για εμπορικούς σκοπούς.
Έρχομαι τώρα στην αγορά μελισσοσμηνών.
Ο νέος μελισσοκόμος που θέλει να ξεκινήσει άσχετα αν έχει τελειώσει κάποιο σεμινάριο μελισσοκομίας ή όχι καλών είναι να ξεκινήσει με ένα δυνατό μελίσσι ( Δεκάρι ) και ένα πεντάρι ( παραφυάδα ).
Ο λόγος που το προτείνω είναι ο εξής:
1) Το κόστος αγοράς :
Η αγορά μελισσοσμηνών ανέρχεται σε μια λογική τιμή 10 ευρώ το τελάρο.
Δηλαδή ένα δεκάρι μελίσσι έχει 100 ευρώ.
Ενώ σε μια παραφυάδα πέντε τελάρων ανέρχεται στα 50 ευρώ.
Για αγορά 10 μελισσοσμηνών των δέκα πλαισίων θέλει 1000 ευρώ συν το κόστος αγοράς κυψελών. Για αγορά 10 παραφυάδων θέλει 500 ευρώ συν το κόστος αγοράς κυψελών.
Ενώ για αγορά μιας παραφυάδας και ενός μελισσιού δέκα πλαισίων ανέρχεται στα 150 ευρώ συν το κόστος αγοράς κυψελών.
Αν υπολογίσουμε τι απώλειες μπορεί να έχει λόγω κακών χειρισμών λόγω απειρίας, ή λόγω κλοπής, ή τον παράγοντα, πως ενώ ξεκινά την μελισσοκομία ενθουσιασμένος στην πορεία ανακαλύπτει πως δεν του ταιριάζει, ή δεν προλαβαίνει να την εξασκήσει για διάφορους λόγους.
Οπότε έχει μεγάλη απώλεια χρημάτων με πολλά μελίσσια στο ξεκίνημα του, ενώ με ένα δεκάρι και μια παραφυάδα έχει πολύ λιγότερο χρηματικό χάσιμο.
2) Τεχνική ανάπτυξης μελισσοσμήνους :
Τώρα το να ξεκινήσει με ένα δεκάρι και μια παραφυάδα είναι ο καλύτερος τρόπος γιατί θα μάθει τον διαφορετικό τρόπο χειρισμού των δυο διαφορετικών μελισσοσμηνών.
Οπότε αν όλα του πάνε καλά που το εύχομαι ολόψυχα, θα ξεχειμωνιάσει δυο δυνατά μελίσσια .
Την επερχόμενη άνοιξη θα είναι έτοιμος με δύο δυνατά μελίσσια και θα μπορεί να κόψει και παραφυάδες άφοβα, γιατί θα ξέρει το χειρισμό ανάπτυξης τους.
Αν δεν τα πάει καλά θα χάσει μόνο δυο μελίσσια.
Ελπίζω να βοήθησα όσο μπορούσα τους νέους μελισσοκόμους.
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
ΜΙΚΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.
Οι κυψέλες μας λίγες, μέρος να τις τοποθετήσουμε πουθενά, κάποια άλλα προβλήματα με το αυτοκίνητο δεν μας επιτρέπουν να απομακρυνθούμε από την πόλη μας, ακόμη και ο χρόνος απασχόλησης στην εργασία μας, ίσως λειτουργεί σαν απαγορευτική δέσμευση για μελίσσια, κάποιοι από τους παραπάνω λόγους μας κάνει και έχουμε τα μελισσάκια μας κοντά μας, να τα βλέπουμε κάθε ημέρα, στα σίγουρα μέχρι να βρούμε κάποιο ΄΄καλό΄΄ μέρος. Και οι γείτονες, όλοι τους φοβούνται τις μέλισσες.
Κάθε φορά που πετούν οι μέλισσες για συλλογή νερού στο έδαφος και στα λουλούδια των γειτόνων μας θα υπάρχουν προβλήματα.
Προς αποφυγή αυτών των προβλημάτων ο καθένας μελισσοκόμος, πρέπει να προσπαθεί να είναι καλός γείτονας.
Αυτό εν μέρει επιτυγχάνεται με το να προσπαθούμε να τηρούμε τα παρακάτω:
01) Τοποθετούμε τις κυψέλες μας σε απόσταση από κτήρια που κατοικούνται, καθώς και από τους χώρους εκείνους που ασκούνται, αθλούνται, γυμνάζονται και παίζουν άνθρωποι.
02) Υψώνουμε φράκτη ύψους 2 μέτρων και πάνω, μεταξύ των κυψελών μας και κάποιου δρόμου που γίνεται χρήση από πεζούς έστω και σε απόσταση μεγαλύτερη από 25 μέτρα.
Ο φράκτης μπορεί να είναι από σανίδια, αναρριχόμενα φυτά, δένδρα ή τούβλα έτσι που να μην μπορούν οι μέλισσες να διέλθουν από μέσα.
Μια εναλλακτική λύση είναι ακόμη και η τοποθέτηση των κυψελών μας σε κάποια διασκευασμένη για τον σκοπό αυτό, καρότσα φορτηγού αυτοκινήτου για την εύκαιρη μετακίνηση τους την άνοιξη.
03) Δεν πρέπει τα μελίσσια που θα πάρετε να τα έχετε στην αυλή σας αν είστε μέσα σε πόλη γιατί σίγουρα οι γείτονες που φοβούνται τις μέλισσες θα διαμαρτυρηθούν έντονα στις αρχές.
04) Πάντα να υπακούτε τους νόμους και να είστε καλός τόσο με τους γείτονές σας αλλά και με τους μελλοντικούς σας συναδέλφους μελισσοκόμους.
05) Τοποθετήστε τις κυψέλες σας μακριά από άλλα μελισσοκομεία αλλά και κατοικίες ανθρώπων για να μην ανησυχούν.
Ξεκινήστε πρώτα με μερικές ή λίγες κυψέλες και δοκιμάστε αν μπορείτε μόνοι σας να τα βγάλετε πέρα με τις δυσκολίες, γιατί δεν φτάνει μόνον ο ενθουσιασμός.
06) Η υπευθυνότητα πρέπει να σας χαρακτηρίζει όσο αφορά τα μελίσσια, δεν είναι σαν το πουλάκι στο κλουβί που όταν το αγοράσαμε το προσέχαμε και μετά το προσέχει η ... μητέρα μας.
07) Για πετυχημένη μελισσοκομία, αρχάριοι και έμπειροι μελισσοκόμοι πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς και να διαβάζουμε.
08) Όλοι πρέπει να είμαστε και να ανήκουμε σε κάποιους τοπικούς συλλόγους μελισσοκομίας, εκεί μπορούμε να μοιρασθούμε τις ιδέες μας και τις εμπειρίες μας με άλλους συναδέλφους.
09) Τα βιβλία και τα διάφορα σχετικά περιοδικά είναι πολύ καλοί τρόποι να αποκτηθούν επιπλέον γνώσεις και πληροφορίες.
10) Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πρέπει να θητεύσετε δίπλα σε κάποιον σύγχρονο μελισσοκόμο με γνώσεις, μεράκι και πολλά μελίσσια.
11) Το ίντερνετ είναι ένα παράθυρο ανοικτό στην γνώση για την μελισσοκομία αλλά και όχι πάντα αξιόπιστο γι΄αυτό προσοχή.
12) Παρέχουμε εμείς πηγές νερού τις μέλισσες μας και όχι οι βρύσες και οι πισίνες της γειτονιάς.
Μια σκάφη παλαιά ή κομμένα βαρέλια με επιπλέοντα κομμάτια ξύλου ή κόντρα πλακέ ή φελιζόλ, για την αποτροπή πνιγμού των μελισσών μας, τοποθετημένα στο μελισσοκομείο μας και η συχνή αλλαγή του νερού για να μην γίνεται και εστία παραγωγής κουνουπιών, είναι λύσεις όμορφες, σίγουρες και δοκιμασμένες.
13) Ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες λεηλασίας μεταξύ των μελισσιών μας με την μη χορήγηση σιροπιών και τροφών κατά την διάρκεια της ημέρας . Άμα θέλουμε να κάνουμε τροφοδότηση θα την κάνουμε κατά το σούρουπο.
Μειώνουμε στο ελάχιστο το άνοιγμα των εισόδων των αδυνάτων μελισσιών μας για να τα προστατεύσουμε, ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι, οι μέλισσες κατά την διάρκεια λεηλασίας γίνονται πολύ επιθετικές και υπάρχει πάντα κίνδυνος να τσιμπήσουν κάποιους περαστικούς και τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε τα πυρά αυτών αλλά και άλλων που μας είχαν στο μάτι, από φόβο.
14) Μαζέψτε γρήγορα ένα σμήνος μελισσών που σμηνούργησε σε κάποιο κλαδί δέντρου της γειτονικής αυλής, ή στο μπαλκόνι του γείτονα.
Οι μέλισσες που σμηνουργούν δεν θεωρούνται επιθετικές και δεν τσιμπούν σχεδόν καθόλου, εμείς αυτό το γνωρίζουμε, οι γείτονες μας όμως, αυτό δεν το ξέρουν και σίγουρα αν δουν ένα μελίσσι, στο παράθυρο τους ή στην αυλή τους θα τρομάξουν και θα φοβηθούν.
Μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό αν κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες για την πρόληψη της σμηνουργίας.
15) Από Νοέμβριο μέχρι αρχές Μαρτίου μπορούμε να έχουμε κάποιο μελισσοκομείο κοντά στην πόλη μας ή στο χωριό μας, μετά όμως που οι μέλισσες σε κάθε κυψέλη πληθαίνουν μέρα με την μέρα, σίγουρα πρέπει να το απομακρύνουμε σε μεγάλη απόσταση γιατί οι μέλισσες γίνονται όλο και περισσότερο ερευνητικές και η παραμικρή μυρουδιά τις τραβά σαν μαγνήτης.
Μπορείτε να βρείτε έναν αγρότη και να σας διαθέτει το κτήμα του για διάστημα μερικών μηνών που δεν το καλλιεργεί για την τοποθέτηση των λίγων κυψελών σας, έναντι κάποιας ποσότητας μελιού ή ενός άλλου αντιτίμου.
16) Ασχολούμαστε με την επιθεώρηση των μελισσιών μας όταν οι γείτονες δεν κυκλοφορούν ή λείπουν σε κάποιο ταξίδι ή εκδρομή, ακόμη και νωρίς το απόγευμα που όλοι λόγω ζέστης δεν κυκλοφορούν ή ακόμη και πρωινές ώρες που οι γείτονες είναι στις εργασίες τους μακριά από τα σπίτια τους.
17) Μπορούμε να είμαστε καλοί γείτονες και χωρίς προβλήματα αν εξηγήσουμε και δώσουμε να καταλάβουνε οι γείτονες ότι ο φόβος για τις μέλισσες είναι υπέρμετρος μερικές φορές και αυτό ίσως να οφείλεται σε ΄΄τραβηγμένες΄΄ ιστορίες που άκουσε από κάποιους ευφάνταστους φίλους ή συγγενείς, χωρίς να έχουν οι ίδιοι προσωπική αντίληψη.
Μετά τον τρύγο και όταν βγάζουμε τα μέλια μας στην αποθήκη του σπιτιού μας, καλέστε τους να λάβουν μέρος στην διαδικασία εξαγωγής του μελιού.
Καλό είναι αυτό να γίνεται βράδυ που δεν κυκλοφορούν οι μέλισσες με τις πόρτες ανοιχτές για να έρθουν να δούνε όλη την διαδικασία από κοντά και εκεί είναι ακόμη μια ευκαιρία και να πουλήσετε μέλια, να τους δώσετε κάποιο μέλι δώρο, αλλά και να τους μιλήσετε για τις μέλισσες, με την προτροπή πως δεν πρέπει να τις φοβούνται γιατί αν δεν τις πειράξεις δεν σε πειράζουν
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
ΑΓΟΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ.
Γιά την αγορά μελισσοσμηνών καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του η κάθε νέα και νέος μελισσοκόμος.
Δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή θέλει να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να τριφτεί, γνωρίζοντας βήμα-βήμα την μελισσοκομεία;
Μήπως θέλει να αγοράσει μερικά μικρά για να μάθει αλλά ταυτόχρονα να πάρει και μερικά μεγάλα για να πάρει αμέσως μέλια, ανεβάζοντας τον και ψυχολογικά για να συνεχίσει;
Ερωτήματα πολλά και ΄΄καυτά΄΄ για κάποιους, βέβαια η απόφαση είναι δύσκολη, γιατί ανεβαίνει το ποσό, μικρός ο χώρος στην αποθήκη, η μετακίνηση τους δύσκολη, κλπ.
Εγώ μπορώ να βοηθήσω μόνον στον τομέα, του τι πρέπει να προσέξει ο κάθε αρχάριος μελισσοκόμος όταν αυτός αποφασίσει, στην αγορά των μελισσιών του και το κάνω αμέσως παραθέτοντας τα παρακάτω:
01) Τα μελισσοσμήνη να πληρούν τις προϋποθέσεις που πρέπει από πλευράς υγείας, να μην αγοραστούν σμήνη που έχουν ασκοσφαίρωση ( γύψινο γόνο), ή άλλες ασθένειες, επίσης οι παραφυάδες να μην ΄΄κοπούν΄΄ από ΄μελίσσια που παλαιότερα ήταν άρρωστα με σηψηγονίες.
02) Οι βασίλισσες να είναι μεγάλες και αρτιμελείς, να μην τους λείπουν πόδια ή φτερά. Η ηλικία τους να είναι μικρή αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά, έχουν χνουδωτή κοιλιά και θώρακα, οι παλαιές είναι λείες και το χνούδι τους έχει φύγει.
03) Ο γόνος και από τις δυο πλευρές σε κάθε πλαίσιο να είναι από ορθοστάτη σε ορθοστάτη, συμπαγής και όχι διάσπαρτος ή με πολλά κενά κελιά ανάμεσα.
Επίσης να καλύπτεται από μέλισσες το κάθε πλαίσιο και στις δύο πλευρές του. Γόνος λέγονται, οι σφραγισμένα κελιά, τα ασφράγιστα με μεγάλες και μικρές προνύμφες αλλά και τα αυγά και των τριών ημερών.
04) Οι κηρήθρες με τις τροφές να είναι, καινούργιες και όχι παλαιές και μαύρες.Με σφραγισμένα τα μέλια και γεμάτα όλα τα κελιά με γύρη και αυτές οι κηρήθρες να έχουν τους πληθυσμούς τους.
05) Οι κυψέλες που πιθανόν να πάρετε μαζί με τα μελισσοσμήνη ή τις παραφυάδες να προτιμήσετε να είναι καινούργιες όσο το δυνατόν, ακόμη και αν χρειασθεί να δώσετε μερικά ευρώ παραπάνω για την κάθε μία.
Προσοχή, να είναι απολυμασμένες, αυτό φαίνεται από τον πάτο της κυψέλης, είναι καθαρός όπως επίσης και η σανίδα απογείωσης και προσγείωσης των μελισσών στην είσοδο της κυψέλης.
06) Αποφύγετε παλαιές κυψέλες ακόμη και αν στις κάνουνε δώρο. Εκτός και αν τις πάρετε και τις απολυμάνετε εσείς και μετά τις δώσετε να βάλουν μέσα μελισσοσμήνη.
07) Αγοράστε από μελισσοκόμους που διατηρούν και συντηρούν πολλά μελίσσια παράγουν από όλα τα προϊόντα της κυψέλης και έχουν πολλές μελισσοκομικές γνώσεις.
08) Ακολουθήστε τις οδηγίες και τις συμβουλές που θα σας δώσουν αυτοί που θα πάρετε τα μελίσσια, κρατήστε τα τηλέφωνά τους, μην τυχόν και προκύψει κάποιο πρόβλημα με κάποια βασίλισσα κ.α. αλλά ταυτόχρονα συμβουλευτείτε διαβάζοντας και κάποιο σχετικό βιβλίο για τα θέματα που σας αφορούν.
09) Αποφασίστε πριν από την αγορά των μελισσιών, που θα τοποθετήσετε τις κυψέλες σας γιατί είναι δύσκολη η μετακίνηση τους, αν δεν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο.
Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που καλό είναι να γνωρίζει και να τηρεί ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος όταν θέλει να αγοράσει μελίσσια.
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
01) Οι ελάχιστες ποσότητες και όχι αρκετές τροφές μέσα στην κυψέλη είναι από τα σοβαρότερα λάθη. Οι μέλισσες δεν καταναλώνουν ποτέ περισσότερα τρόφιμα από αυτά που ακριβώς χρειάζονται.
02) Η σημασία της ποσότητας γύρης σε μια κυψέλη υποτιμάται συχνά. Η απουσία γύρης είναι πολύ κακή για την ανάπτυξη ενός μελισσιού το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.
03) Οι παλαιές βασίλισσες, πέρα των δυο ετών, μπορούν κάνουν ένα μελίσσι αδύνατο και μη παραγωγικό, και να το οδηγήσουν στην εξαφάνιση του το φθινόπωρο, το χειμώνα, ή νωρίς την άνοιξη.
04) Η επιλογή κάποιας περίπλοκης μεθόδου, με τις βασίλισσες, πατώματα, κηρήθρες, εμφύτευση προνυμφών, και εφ όσον η βασίλισσα μας αποδεδειγμένα είναι πολύ καλή, μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα, αλλά τις περισσότερες φορές μια παράλειψη, σε μια φάση εργασίας, μπορεί να αποβεί αρνητική και να καταστρέψει ολόκληρη τη διαδικασία.
05) Ο μελισσοκόμος αν αφήνει την βασίλισσα να γεννά στον όροφο και όχι στην γονοφωλιά κάνει μεγάλο λάθος.
06) Μην αφήνετε με παλαιές κηρήθρες και χωρίς τρόφιμα τις παραφυάδες που κάνετε, προτιμάτε νέες κηρήθρες και ταΐστε καλά για να σας κτίσουν νέες κηρήθρες.
07) Είναι λανθασμένο να περιμένετε ότι η νέα βασίλισσα θα σας κάνει καλό μελίσσι σε παλαιές κηρήθρες. Σίγουρα θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον ασθένειες που θα ταλαιπωρήσουν και το μελίσσι και τον μελισσοκόμο με την προσπάθεια εξυγίανσης του.
08) Η διατήρηση μιας αδύνατης αποικίας είναι αντιοικονομική και οι δαπάνες για την διατήρησης της είναι περισσότερα από το κέρδος που θα μας αποφέρει.
Προσοχή, τα σμήνη με νέες βασίλισσες δεν θεωρούνται αδύνατα.
09) Η κακής κατασκευής κηρήθρα είναι κοινό λάθος στην μελισσοκομία. Τέτοιες κηρήθρες είναι αυτές που έχουν πολλά κηφηνοκέλια, στραβά κτισμένη, κλπ. Τέτοιες κηρήθρες δεν επιτρέπουν στο σμήνος να αναπτυχθεί γρήγορα, όπως σε μια κακοκτισμένη κηρήθρα.Τα λάθη με τις προσθήκες τέτοιων πλαισίων είναι συνηθισμένη.
10) Τα φύλλα κεριού που είναι για κτίσιμο τοποθετούνται τυχαία ανάμεσα στον γόνο ή ανάμεσα στα μέλια, αυτό επίσης είναι από τα πολλά λάθη που κάνουν πολλοί νέοι μελισσοκόμοι. Αυτά τα φύλλα κεριού πολλές φορές παίζουν τον ρόλο διαχωριστικού και δεν μπορούν να τα περάσουν οι βασίλισσες με αποτέλεσμα να μειώνει την γέννα της, λόγω έλλειψης χώρου, ή ακόμη και με 5 ή 6 πλαίσια γόνου να σμηνουργούν.
11) Η τοποθέτηση φύλλων κεριού στην κυψέλη για κτίσιμο, την στιγμή που δεν υπάρχει μελιτοέκκριση ή ο καιρός είναι κρύος, ή δεν ταΐζουμε εμείς σιρόπι, σίγουρα θα υπάρξει κακοκτισμένη κηρήθρα.
12) Ο ανεπαρκής αριθμός πατωμάτων είναι επίσης ένα συχνό λάθος.Τα μεγάλα μελίσσια φρενάρονται από την μεγάλη παραγωγή μελιού που έτσι μειώνει άμεσα το πιθανό εισόδημα του μελισσοκόμου.
13) Στα μελίσσια δεν γίνεται η προγραμματισμένη αντιβαρροϊκή θεραπεία την εποχή που πρέπει, έτσι γίνεται πολύ σοβαρή ζημιά. Είναι επίσης λάθος να μην ελεγχθεί η απόδοση και η αποτελεσματικότητα μιας ιδιαίτερης θεραπείας.
14) Οι υπερβολικά παλαιές και πολύ μεταχειρισμένες κυψέλες εγκυμονούν κινδύνους επιμολύνσεων διαφόρων ασθενειών σε νέα σμήνη που θα τοποθετούν μέσα για να αναπτυχθούν.
15) Η κακή επιλογή θέσης για ένα μελισσοκομείο είναι σημαντικό εμπόδιο για πετυχημένη μελισσοκομία. Ο υγρός αέρας, ο δυνατός και συνεχής αέρας στην τοποθεσία, όχι αρκετό φως του ηλίου, η υγρασία, ή όπου οι μέλισσες ενοχλούνται και δεν υπάρχει κοντά πλούσια νεκταροέκκριση.
16) Τα λάθη με την επιθεώρηση των κυψελών είναι τα συχνότερα δεδομένου του ότι οι μέλισσες ενοχλούνται όταν ανοίγουν οι κυψέλες πολύ συχνά και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση στην περιοχή. Ο χειρισμός των πλαισίων πολλές φορές γίνεται βιαστικά και απρόσεκτα από τους νέους μελισσοκόμους, με αποτελέσματα όχι ευχάριστα για κάποιες μέλισσες ή βασίλισσες που συνθλίβονται, ανάμεσα στις κηρήθρες.
17) Μπορεί επίσης να θεωρηθεί λάθος εάν ένας μελισσοκόμος δεν έχει κάποια εφεδρικά σμήνη, που θα μπορούσε να του ήταν χρήσιμα από πολλές απόψεις.
18) Η κατοχή παλαιών, χαλασμένων και χωρίς συντήρηση κυψελών ακατάλληλων για μετακίνηση, θεωρείται επίσης λάθος.
Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις, ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές.
Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.
Οι Μελισσοκόμοι πρέπει να κάνουν κατανοητό ότι η Μελισσοκομία είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που χρειάζεται συνέπεια, φροντίδα, μεράκι, και θέληση για μάθηση, αφού οι βασικοί κανόνες διατήρησης και ανάπτυξης ενός σμήνους μελισσών, δεν τους είναι ακόμη γνωστοί.
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΑΙΤΙΕΣ - ΛΥΣΕΙΣ
1) Πρόβλημα
Κατά την προετοιμασία των μελισσιών για την μεταφορά τους στα πεύκα διαπιστώνεται ότι κάποια πάσχουν από Αμερικάνικη Σηψιγονία (Α.Σ) , Βαρροάτωση ή και Ασκοσφαίρωση .
Αιτία
Ο γόνος είναι λιγότερος και η βαρρόα , πλέον, φάνηκε όλη. Η Α.Σ και η Ασκοσφαίρωση φάνηκαν διότι το μελίσσι αδυνάτισε και δεν τροφοδοτείται σωστά ο γόνος. Όταν τα πάμε στο πεύκο δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα.
Λύση
Σφίγγουμε τον γόνο , δίνουμε λίγο σιρόπι για 3 μέρες, βάζουμε γύρη και θα πρέπει να έχει νερό. Μέσα στο νερό θα πρέπει να ρίξουμε αλάτι ( 1 γραμμάριο αλάτι / 1 λίτρο νερό ή 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού / 1 λίτρο νερό ) . Σε περίπτωση Ασκοσφαίρωσης , καταστρέφουμε τον χαλασμένο γόνο . Αρρώστεια Μαίου ( δυσεντερία ) . Την παθαίνουν επειδή τρώνε πολύ γύρη. Τώρα θέλουν το αλατόνερο.
2) Πρόβλημα
Κάναμε θεραπεία για την Βαρρόα και μεταφέραμε τα μελίσσια στα πεύκα. Ύστερα από λίγο διάστημα διαπιστώνεται ότι παρουσιάζουν βαριά πρόσβολή από Βαρρόα.
Αιτία
Συνωστισμός, επαναμόλυνση , μείωση πληθυσμού κλπ.
Λύση
Τα παίρνουμε και τα πάμε στα ρείκια ή τα αφήνουμε βγάζουμε τα μέλια και κάνουμε θεραπεία.
3) Πρόβλημα
Έχετε μεταφέρει τα μελίσσια στα πεύκα. Υπάρχει έντονη παραγωγή μελιτώματος αλλά δεν παρατηρούνται μέλισσες στα δένδρα. Τα μελίσσια αδυνατίζουν.
Αιτία
Δεν έχει υγρασία για να γίνει αραιό το μελίτωμα
Λύση
Δεν Υπάρχει
4) Πρόβλημα
Η μελιτοέκκριση του πεύκου ενώ ήταν έντονη και οι μέλισσες δούλευαν , σταμάτησε ή έκοψε. Παρατηρείται έντονη τάση λεηλασίας στο μελισσοκομείο.
Αιτία
Αλλάζει στάδιο ανάπτυξης η MARCHALINA HELLENICA και δεν κάνει έκκριση Η λεηλασία συμβαίνει επειδή κάθε μέρα έβρισκαν μελίτωμα και ξαφνικά δεν βρίσκουν.
Λύση
Ή τα παίρνουμε από εκεί ή τα αφήνουμε και περιμένουμε.
5) Πρόβλημα
Τα μελίσσια βρίσκονται σε περιοχή με ερείκη ή κουμαριά. Οι θερμοκρασίες πέφτουν αλλά οι μέλισσες συνεχίζουν την συλλογή. Στις κυψέλες υπάρχουν αρκετές κηρήθρες με ανώριμο μέλι.
Αιτία
Η αλλαγή του καιρού. Το κρύο.
Λύση
Α) Βγάζουμε τα πλαίσια με το μέλι , τα κάνουμε ζαχαροζύμαρο και τα ταίζουμε.
Β) Τα παίρνουμε πολύ μακριά.
6) Πρόβλημα
Τα μελίσσια βρίσκονται σε περιοχή με ερείκη ή κουμαριά. Οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και οι μέλισσες συλλέγουν έντονα τροφές. Σε κάποια παρατηρούνται βασιλικά κελιά.
Αιτία
Το πρόβλημα το δημιουργεί η ερείκη .
Λύση
Α) Αν συμβεί τον Νοέμβριο χαλάμε τα βασιλοκελιά και σπάμε με ένα φύλλο άχτιστο την γονοφωλιά.
Β) Αν είναι νωρίτερα από τον Νοέμβριο φτιάχνουμε μια παραφυάδα.
Γ) Μέθοδος DE MAREE ( με επιφύλαξη ).
7) Πρόβλημα
Αποφασίζουμε να κάνουμε παραγωγή φθινοπωρινών βασιλισσών . Διαπιστώνουμε όμως ότι τα μελίσσια δεν είναι πρόθυμα να εκθρέψουν βασιλικά κελιά.
Λύση
Α) Θέλουνε γύρη και νέκταρ. Θέλουνε σφίξιμο να νοιώσουν δυσφορία ( δηλαδή τον πληθυσμό από 10άρι να το περιορίσουμε σε 5άρι) και να τα ορφανέψουμε. Θα πρέπει ο πληθυσμός να ξεχειλίζει .
Β) Ορφανεύουμε το μελίσσι για 2 ώρες , το ασφυκτιούμε , το κλείνουμε με σίτα πάνω και κάτω (χωρίς καπάκι) και μετά βάζουμε βασιλοκελιά τα οποία μπολιάζουμε με βασιλικό πολτό και τα βαζουμε στα διόροφα με βασιλοδιάφραγμα με δύο βασίλισσες μία σε κάθε όροφο.
8) Πρόβλημα
Αποφασίζουμε να κάνουμε παραγωγή φθινοπωρινών βασιλισσών . Διαπιστώνουμε όμως ότι τα μελίσσια δεν έχουν πλέον κηφήνες.
Λύση
Φτιάχνουμε κηφήνες.
9) Πρόβλημα
Αν και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι καλές οι βασίλισσες δεν επεκτείνουν την γέννα τους.
Λύση
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ
Η μελισσοκομεία είτε σαν χόμπι ή σαν κύρια ενασχόληση είναι πάντα ένας μαγευτικός κόσμος που κάθε φορά που ανοίγουμε ένα μελίσσι αντικρίζουμε και διαφορετική συμπεριφορά .
Αυτό οφείλετε γιατί το κάθε μελίσσι ( κυψέλη ) είναι μια αυτόνομη αποικία ή καλύτερα μια πολυμελής οικογένεια.
Αυτό είναι άλλωστε που κάνει τη μελισσοκομεία ένα μαγευτικό κόσμο.....
Δυστυχώς όμως μερικοί έμποροι ή προμηθευτές μελισσοκομικού εξοπλισμού ακόμα και μελισσοκόμοι δεν το βλέπουν έτσι και προσπαθούν έναν νέο μελισσοκόμο να τον γεμίσουν ( πουλήσουν ή του προτείνουν ) ένα σωρό μελισσοκομικό εξοπλισμό που τους είναι παντελώς άχρηστος και το μόνο που καταφέρνουν είναι να γεμίζουν οι τσέπες τους αδειάζοντας της δικές σας.
Όλα αυτά βέβαια με τον καιρό θα το δείτε πως όλα αυτά τα ειδικά και χρήσιμα πράγματα που σας φόρτωσαν σας ήταν εντελώς άχρηστα .....
Όλα αυτά τα συνάντησα και εγώ όταν ξεκίνησα την μελισσοκομεία .
Εδώ θα σας γράψω τι ακριβώς χρειάζετε ένας νέος μελισσοκόμος να προμηθευτεί και να έχει στο μελισσοκομείο του αλλά και στην μελισσοκομική του αποθήκη.
Τώρα το κόστος αγοράς είναι δικό σας θέμα , μια έρευνα στο ιντερνέτ ή στην αγορά σίγουρα θα σας γλιτώσει αρκετά ευρώ.
Θα χωρίσω τα μελισσοκομικά εργαλεία σε δυο φάσεις στα πρωτεύων ( απαραίτητα ) και στα δευτερεύοντα ( προαιρετικά )
Εργαλεία για το μελισσοκομείο απαραίτητα :
01) Μια μελισσοκομική μάσκα τύπου μπουφάν
02) Ένα ζευγάρι γάντια ( δερματίνης )
03) Ένα απλό ξέστρο
04) Ένα καπνιστήρι μικρό
05) Μια βούρτσα φυσικής τρίχας
06) Μια εργαλειοθήκη που πρέπει να έχει μέσα :
Α-01) Ένα σφυρί
Α-02) Καρφιά διαφόρων διαμετρημάτων
Α-03) Ένα σταυροκατσάβιδο
Α-04) Βίδες διαφόρων διαμετρημάτων
Α-05) Μερικές βίδες γωνία για το κλείσιμο της πόρτας
Α-06) Ένα μαχαίρι ή σουγιά
Α-07) Μία πένσα και ενα κοφτάκι
Α-08) Λίγο σύρμα
Α-09) Μερικούς συνδετήρες κυψέλης
Α-10) Μερικά χερούλια κυψέλης
07) Σπρέι ή αιθέριο έλαιο ή αλοιφή αφεσμού
08) Ένα μικρό φαρμακείο ( Για οτιδήποτε φάρμακο κατά του τσιμπήματος της μέλισσας ρωτήστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας μόνο αυτοί θα σας δώσουν τα κατάλληλα φάρμακα )
Εργαλεία για το μελισσοκομείο προαιρετικά :
01) Φόρμα ολόσωμη
02) Ειδικευμένα ξέστρα
03) Γάντια δερμάτινα
04) Καπνιστήρι μεγάλο
05) Σταντ πλαισίων
06) Δαγκάνα πλαισίου
07) Καρότσι μεταφοράς κυψέλης
08) Και ότι άλλο εξειδικευμένο εργαλείο ή εξοπλισμό μπορεί να βρείτε ή σας προτείνουν σε κάποιο μελισσοκομικό μαγαζί
Εργαλεία για τη μελισσοκομική αποθήκη :
Το κύριο και απαραίτητο που πρέπει να κάνουμε στην μελισσοκομική μας αποθήκη είναι να την έχουμε πάντα καθαρή και απαλλαγμένη από τρωκτικά και έντομα. Γιατί εκεί γίνονται όλες οι δουλειές εκτός μελισσοκομείου.
Τρύγος, αποθήκευση ( μελιού, μελισσοτροφών , κεριών, πλαισίων, ορόφων , κυψελών ) η συντήρηση και οι επισκευές στις κυψέλες και στους ορόφους.
Απαραίτητο είναι να βάλουμε ψιλή σήτα ( για κουνούπια ) στα παράθυρα και μια σήτα πόρτα στην κύρια είσοδος της αποθήκης μας . Η αποθήκη πρέπει να αερίζετε καλά για να αποφύγουμε την υγρασία και της διάφορες οσμές που μπορούν να κρατηθούν στην αποθήκη.
Τα μελισσοκομικά εργαλεία που είναι απαραίτητα :
01) Ένα τραπέζι συρμάτωσης για τα πλαίσια. ( Υπάρχουν πολλές εύκολες πατέντες στο ιντερνέτ με λίγο κόστος αρκεί να μπορείτε να τα φτιάξετε εσείς ή με τι βοήθεια κάποιου φίλου σας )
02) Σύρμα σε κουλούρα ή σε καρούλι μεσαίου μεγέθους συρμάτωσης τελάρων, καψούλια κατά προτίμηση χρυσά δεν σκουριάζουν, και καρφάκια (τσακαρόκαρφα Νο 3/8 ) που θα καρφώσουμε το σύρμα στο τελάρο μας.
03) Ένας ηλεκτρικός αρμοστήρας ( μπορεί να είναι και ένας μετασχηματιστής 12V ) που θα κολλήσουμε τα κεριά στο πλαίσιο.
04) Ένα φλόγιστρο που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί για να κολλούν σωλήνες με αυτό καίμε τα πλαίσια της κυψέλες και τους ορόφους για απολύμανση. ( Θα σας πρότεινα μια μπουρού που συνδέεται σε φιάλη που χρησιμοποιούν τα πετρογκαζ ).Είναι ποιο εύκολη στη χρήση και βγάζει περισσότερη δουλειά.)
05) Εργαλεία για επισκευής που θα κάνετε στης κυψέλες και στους ορόφους ( Δεν είναι ειδικευμένα αλλά ότι εργαλεία έχουμε στο σπίτι μας σε ένα χρωματοπωλείο της γειτονίας μας θα τα βρούμε πολύ ποιο οικονομικά από ορισμένα μελισσοκομικά καταστήματα που τα πουλούν.)
06) Πιατάκια πλαστικά (που χρησιμοποιούμε κάτω από γλάστρες) για τροφοδοσία σιροπιού, τοποθετούνται πάνω από τα πλαίσια με λίγα χόρτα μέσα , είναι πολύ οικονομικά. ( οι εξωτερικοί τροφοδότες σιροπιού έχουν κίνδυνο λεηλασίας από άλλες μέλισσες, οι τροφοδότες πλαισίου πνίγονται οι μέλισσες , τροφοδότες που μπαίνουν πάνω από τα πλαίσια ξύλινοι ή πλαστικοί εγκλωβίζουν μέλισσες καθώς και πνίγονται αρκετές. )
Μελισσοκομικά εργαλεία τρύγου.
Τα εργαλεία για τον τρύγο είναι πολλά και δυστυχώς αν δεν ξέρεις αν δεν πιάνουν τα χέρια σου όπως λένε να τα κατασκευάσεις μόνος σου , στοιχίζουν μια μικρή περιουσία.
Εγώ θα αναφερθώ στα απαραίτητα εργαλεία που θέλει ένας νέος μελισσοκόμος λόγο που έχει λίγα μελίσσια για αρχή αλλά και ικανοποιητικά μέχρι και 100 μελίσσια.
01) Ένας μελιτοεξαγωγέας 4 πλαισίων χειροκίνητος ή ηλεκτρικός ( θα σας πρότεινα χειροκίνητο λόγο χαμηλού κόστους )
02) Μαχαίρι απολέπισης ( θα σας πρότεινα ατμού )
03) Μια πιρούνα απολεπισμου πλαστική ή ξύλινη ( και οι δυο κάνουν την ίδια δουλειά )
04) Κόσκινο διπλό για να φιλτράρουμε το μέλι.
05) Ένα καζάνι ωρίμανσης με κάνουλα ( τα 50 L είναι ικανοποιητικά για να γεμίζουμε τα βάζα μας.)
06) Ένας πάγκος απολεπισμου ένα εργαλείο που είναι απαραίτητο στον τρύγο ,δεν είναι απαραίτητα να είναι πολλών πλαισίων και με τέσσερα πλαίσια σας κάνει τι δουλειά ικανοποιητικά. ( στο ιντερνέτ θα βρείτε πολλές πατέντες από μελισσοκόμους )
Αυτά κατά την γνώμη μου είναι τα πλέον απαραίτητα που πρέπει να έχει ένας νέος μελισσοκόμος στο ξεκίνημα του.
Για τα εργαλεία του τρύγου μπορεί να τρυγήσει σε κάποιο φίλο μελισσοκόμο για την πρώτη ή δεύτερη χρονιά ή αν διατηρεί μικρό αριθμό κυψελών .
Φυσικά εάν μπούμε σε κάποιο μελισσοκομικό κατάστημα είναι όλα τα προϊόντα πολύ δελεαστικά και η απειρία μας θα μας οδηγήσει σε χάσιμο χρημάτων .
Με τον καιρό και της ανάγκες κάθε μελισσοκόμου αγοράζει και ότι εκείνος κρίνει απαραίτητο και όχι ο κάθε πωλητής.
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.