Αρχική Σελίδα > ΕΝΟΤΗΤΕΣ > ΑΡΘΡΑ
ΑΡΘΡΑ
-
Μελισσοθεραπεία ή θεραπεία μέσα από τα προϊόντα της μέλισσας.
Από τα βάθη των αιώνων ή θεραπεία σε ανθρώπους ασθενείς, τραυματίες από ατυχήματα ή πολέμους ή η θεραπεία στα άρρωστα αλλά λιγοστά και πολύ αναγκαία για εκείνη την εποχή οικόσιτα ζώα τους, γινόταν με διάφορα βότανα και φυτά αλλά και με τα προϊόντα που παίρνανε μέσα από τις κυψέλες των μελισσών.
Ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη, το ακατέργαστο μέλι με την κηρήθρα και το δηλητήριο των μελισσών είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούσε o Πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης ο παθολόγος Ιπποκράτης για την αρθρίτιδα, τους πόνους των εντέρων, το κλείσιμο των πληγών κ.α.
Πολύ πιο πριν από τον Ιπποκράτη υπήρξαν οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι και αυτοί ασχολήθηκαν με τα προϊόντα της μέλισσες και φτάσανε να θεραπεύουν σημαντικές ασθένειες εκείνης της εποχής.
Στην σύγχρονη εποχή και κατά το έτος 1888 ο Αυστριακός παθολόγος Phillip Terc άρχισε τη σύγχρονη μελέτη του δηλητηρίου και των σκόπιμων τσιμπημάτων μελισσών όταν δημοσίευσε το άρθρο του "Έκθεση για μια ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ του δηλητηρίου της μέλισσας και του ρευματισμού".
Σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο κλινικές που βασίζονται για την ίαση των ασθενών τους στην apitherapy, η λέξη είναι σύνθετη και αποτελείται από την λατινική λέξη a p i s που σημαίνει μέλισσα και την ελληνική t h e r a p y που σημαίνει θεραπεία. Χιλιάδες επαγγελματίες ιατροί σ΄ όλον τον κόσμο ασχολούνται με την μελισσοθεραπεία γιατί τα προϊόντα αυτά θεωρούνται αποτελεσματικά ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, από την αρθρίτιδα και το χρόνιο πόνο στην σκλήρυνση κατά πλάκας και τον καρκίνο, αν και λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει μέχρι τώρα τα οφέλη τους στην τελευταία ασθένεια.
Τα πέντε δημοφιλή προϊόντα μελισσών λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους να θεραπευθούν οι διάφοροι ασθένειες.
1 ) Το Δηλητήριο των Μελισσών.
Ο πρώην μελισσοκόμος Charles Mraz από το Μιντλέμπουρι στο Βέρμοντ, των ΗΠΑ πιστώνεται με τη διάδοση της θεραπείας πολλών ασθενειών μέσου του δηλητηρίου των μελισσών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄40. Οι έρευνές του και τα πειράματα του είχαν αρχίσει από πιο νωρίς. Είτε με τη βελόνα είτε από το πραγματικό τσίμπημα μελισσών. Οι χημικές μελέτες δείχνουν ότι το δηλητήριο περιέχει διάφορες ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, συμπεριλαμβανομένου της Μελιτίνης και της Απαμίνης. Η πρώτη υποκινεί την παραγωγή κορτιζόνης, ή οποία ενεργεί σαν αντιφλεγμονώδες. Το δηλητήριο έχει χρήση στην τενοντίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.
2 ) Η Γύρη των Μελισσών.
Έχει χρήση σαν διατροφικό συμπλήρωμα, διότι προσδίδει ενέργεια στους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς. Αυτό το προϊόν των μελισσών με καθημερινή χρήση συμπληρώνει τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, και τα ανόργανα άλατα που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός ημερήσια. Μερικοί διατροφολόγοι - αλλεργιολόγοι θεωρούν ότι η γύρη μελισσών είναι μια ευεργετική επεξεργασία για τις εποχιακές αλλεργίες, επειδή λαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε μικρές ποσότητες ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού στις ανοιξιάτικες αλλεργίες στη γύρη. Υποστηρίζουν επίσης ότι η γύρη μελισσών βοηθά τους αθλητές να βελτιώσουν την απόδοση τους. Οι διάφοροι γεροντολόγοι προτείνουν διατροφικά συμπληρώματα γύρης, υποστηρίζοντας ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
3 ) Το Ακατέργαστο Μέλι
Το ακατέργαστο μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας και μιας φυσικής αποθήκης των βιταμινών β και των διάφορων ανόργανων αλάτων. Έχει τις ήπιες αντιβακτηριακές και αντιβιοτικές ιδιότητες, και μπορεί να βοηθήσει καταπραΰνοντας τους πονόλαιμους. Εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτό θεωρούν ότι το ακατέργαστο μέλι, που δεν έχει φιλτραριστεί, υποβαλλόμενο σε θερμική κατεργασία, είναι υγιεινότερο από το επεξεργασμένο μέλι. Σε πολλές μελέτες, το ακατέργαστο μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για να καταστείλει τη βακτηριακή αύξηση, ιδιαίτερα των ανοικτών πληγών.
4 ) Ο Βασιλικός Πολτός.
Είναι μια άσπρη γαλακτώδης ουσία που παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών μελισσών, είναι η μοναδική τροφή των βασιλισσών που επίσης η κατανάλωση της την επεκτείνει εντυπωσιακά τη ζωή της καθώς και την γονιμότητά της. Ο Βασιλικός Πολτός βρίσκει εφαρμογή σε προβλήματα όπως η κούραση, η ανικανότητα, το άσθμα, αναζωογόνηση κυττάρων, ρύθμιση μεταβολισμού κ.α. Επίσης έχουμε συχνή χρήση του στα καλλυντικά των γυναικών, μάσκες προσώπου, κρέμες ρυτίδων, κρέμες κατά της γήρανσης του δέρματος κ.α.
5 ) Η Πρόπολη.
Είναι ισχυρό μυκητοκτόνο καθώς και βακτηριοκτόνο, περιέχει αντιβακτηριακές ενώσεις και είναι αποτελεσματική ως καταπραϋντικό για τις αμυχές, μικρά τραύματα, γδαρσίματα και μώλωπες. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή φλαβονοϊδών και ισχυρών αντιοξειδωτικών που βοηθούν σημαντικά στο να αποτρέψουν την καταστροφή κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
Το Μέλι Ρειτών & Μέλι J. & S. Στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ
Το Σάββατο στις 18 Οκτωβρίου 2014, Το Μέλι Ρειτών & Μέλι J. & S. βρέθηκε στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ και συμμετείχε στην εκδήλωση και τον αγώνα που κάνουν οι πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ για την αυτοδιοίκηση του εργοστασίου . Μαζί με διαφόρους παραγώγους αγροτικών προϊόντων για να δημιουργήσουν μια αγορά χωρίς μεσάζοντες.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνέλευση με τους παραγωγούς και τους υπευθύνους των εργατών της ΒΙΟΜΕ, για να διερευνήσουμε τις προθέσεις αλλά και τις δυνατότητες να σταθεροποιηθεί η ημερίδα αυτή σε τακτά χρονικά διαστήματα.
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
Ορισμός φυσικού μελιού
Σύμφωνα και με την Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 2001/11Ο/ΕΚ του Συμβουλίου), μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά ευρισκόμενα πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσουν.
Πρόκειται λοιπόν για ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: νερό, φυσικά σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες.
Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, στα συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας και έχει αντιμικροβιακή δράση.
Τα χακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού είναι το άρωμα και η γεύση τα οποία είναι δυνατόν να αλλοιωθούν αν οι συνθήκες αποθήκευσης και επεξεργασίας είναι ακατάλληλες.
Το χρώμα του μελιού είναι χαρακτηριστικό της προέλευσής του και θεωρείται ένα από τα κύρια κριτήρια ποιότητας που επηρεάζει την προτίμηση του καταναλωτή. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία ενώ τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο χρώμα και γεύση.
Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα, η υγροσκοπικότητα και η κρυστάλλωση.
Η κρυστάλλωση, γνωστή αν και λανθασμένα σαν ζαχάρωμα, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του μελιού. Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο.
Το παραγόμενο μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
1 ) Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, κλπ),
2 ) Το μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών (εντόμων) που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.
Το οποίο λόγο που είναι από μελιτώματα δεν κρυσταλλωποιήται. Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο ( 55-60% ), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης ( 5-10% ) και θυμαριού ( 15% )
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
Γιατί το μέλι του εμπορίου δεν ζαχαρώνει ενώ το μέλι του μελισσοκόμου ζαχαρώνει?
Μια μεγάλη ερώτηση & απορία ταυτόχρονα του καταναλωτή μελιού είναι.
<< Γιατί το μέλι του εμπορίου δεν ζαχαρώνει, ενώ το μέλι του μελισσοκόμου ζαχαρώνει? >> Και η απάντηση που παίρνει συζητώντας το θέμα αυτό με τους φίλους του,
<< Είναι πως ο μελισσοκόμος ταΐζει ζάχαρη τα μελίσσια του >>. Εδώ έρχομαι να απαντήσω στα δύο ερωτήματα ή ακόμα καλύτερα να βάλω τα πράγματα στη θέση τους .
Ξεκινώ από την πρώτη περίπτωση που είναι τα μέλια του εμπορίου .
Για να μπορέσετε να καταλάβετε το τι συμβαίνει με τα μέλια αυτά πρέπει να σας παρουσιάσω κάποια στοιχεία.
Η ετήσια παραγωγή μελιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10.000 / 12.000 τόνοι και εισάγουμε 3.000 τόνοι από Κίνα, Αργεντινή, Μέξικο και τρίτες χώρες επισήμως. Χωρίς να γνωρίζουμε πόσο μέλι περνά παράνομα από Βουλγαρία στην Βόρεια Ελλάδα.
Κρατάτε τώρα στο πίσω μέρος του μυαλού σας αυτά τα στοιχεία γιατί στην πορεία θα σας έρθουν αυτόματα μπροστά.
Πάμε τώρα στη νομοθεσία για την τυποποίηση και διάθεση μελιού.
Η νομοθεσία ορίζει πως αν ένα μέλι κυκλοφορήσει στο εμπόριο και αναγράφει πως το μέλι είναι Πεύκου,Ελάτης,Θυμάρι και όποια άλλη ονομασία, το μέλι τότε για όσο καιρό κυκλοφορεί στο εμπόριο πρέπει να έχει, το ίδιο πάντοτε άρωμα,γεύση,χρώμα και ρευστότητα.
Αυτό εκ των πραγμάτων γίνετε μόνο με ένα τρόπο μόνο, με συνταγή και εξηγώ.
Φτιάχνουμε ένα μείγμα μελιού από διάφορα είδη μελιού. Π.Χ. Πεύκου, Θυμαριού, Ανθόμελου και ότι άλλο μέλι έχουν αγοράσει από μελισσοκόμους κατά προτίμηση σκουρόχρωμα και φτιάχνουν μία συνταγή.
Έτσι ονομάζουν τη συγκεκριμένη συνταγή π.χ.Μέλι Πεύκου.
Μέχρι εδώ θα μου πείτε που είναι το μεμπτών, κανονικό αγνό μέλι φτιάχνουν απλός είναι ανάμικτο.
Όχι δεν είναι έτσι, για να μπορέσει να ομογενοποιηθούν τα διάφορα μέλια της συνταγής και να μην έχουν το πρόβλημα ανόμοιας κρυσταλλοποίησης (ζαχάρωμα μελιού) βάζουν το μείγμα από τα διάφορα μέλια σε δεξαμενές μπεν μαρί και τα ζεσταίνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου με ταυτόχρονη ανάδευση, που μπορεί να φτάσει και τους 50 βαθμούς ώστε να ομογενοποιηθεί το μέλι και να μην ξανακρυσταλλοποιηθεί ποτέ.
Κατά συνέπεια όλου αυτού είναι
1) Το μέλι χάνει τα ζάχαρα του.
2) Καταστρέφονται τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του,αν και κατά περίπτωση καταστρέφονται όλα.
3) Παίρνει ένα κοκκινωπό χρώμα ( χαρακτηριστικό υπερθερμασμένου μελιού).
4) Γίνετε ρευστό και όσα χρόνια και αν περάσουν δεν κρυσταλλοποιήτε ποτέ. Αυτά τα μέλια βάση νομοθεσίας κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά και όσα μέλια ξεπεράσουν τις θερμοκρασίες που αναγράφω μπαίνουν στην κατηγορία του βιομηχανικού μελιού.
Δηλαδή μόνο για ζαχαροπλαστεία, κατά πόσο ελέγχετε δεν μπορώ να σας το διαβεβαιώσω, πως αυτά τα μέλια καταλήγουν στά ζαχαροπλαστεία ή άλλες βιομηχανίες τροφίμων που χρησιμοποιούν μέλι και όχι στα ράφια των καταστημάτων, γιατί δεν το γνωρίζω.
Ελπίζω να σας έλυσα την απορία γιατί το μέλι του εμπορίου δεν κρυσταλλοποιήτε ( ζαχαρώνει ) ποτέ.
Μεγάλη σκέψη θέλει ακόμα πως τα μέλια του εμπορίου τα βρίσκουμε σε όλη την επικράτεια, μέχρι και το τελευταίο μπακάλικο ή ψιλικατζίδικο στο ποιο παραμεθόριο χωριό της χώρας μας, σαν ελληνικό και ταυτόχρονα να εξάγουν ελληνικό μέλι.
Με βάση τα στοιχεία που σας έδωσα, κάπου κάτι δεν βγαίνει........
Τώρα στο δεύτερο μέρος της ερώτησης γιατί κρυσταλλώνει (ζαχαρώνει) το μέλι του μελισσοκόμου .
Όλοι οι μελισσοκόμοι ταΐζουμε τα μελίσσια μας με τροφές κατά τους χειμερινούς μήνες ή όταν σταματήσει η ανθοφορία και έχουμε τρυγήσει τα μελίσσια μας. Οι τροφές έχουν ως βάση την ζάχαρη, αλλά είναι σαν ζυμάρι. Κανένας μελισσοκόμος δεν ταιζει σκέτη ζάχαρη, γιατί απλά ξέρει πως τα μελίσσια του θα ψοφήσουν.
Τώρα τις τροφές που τοποθετούμε στα μελίσσια μας, καταναλώνονται από τις μέλισσες και δεν τις αποθηκεύουν στις κερήθρες για να αναμιχθούν με το νέκταρ που μαζεύουν κατά την ανθοφορία, γιατί απλά όταν αρχίσει η ανθοφορία δηλαδή μπαίνοντας η άνοιξη σταματάμε τα ταΐσματα για τρεις λόγους.
1) Θα τεμπελιάσουν οι μέλισσες, δηλαδή αφού έχουν τροφή μέσα στην κυψέλη δεν θα φέρνουν πολύ νέκταρ οι συλλέκτριες, με συνέπεια μείωση παραγωγής μελιού
2) Θα αρχίσουν οι μέλισσες να αποθηκεύουν τη τροφή στη κερήθρα με το νέκταρ, οπότε θα έχουμε ένα μέλι όχι αυτούσιο αλλά με τροφή μέσα
3) Οικονομικά ασύμφορο για τον μελισσοκόμο να ταΐζει τα μελίσσια όταν η φύση μας δίνει δωρεάν τροφή.
Θα μου πείτε πως ξέρετε μελισσοκόμους που ταΐζουν τα μελίσσια τους στην ανθοφορία.
Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν, μόνο που το κάνουν είτε από άγνοια, είτε από αμάθεια στη μελισσοκομία ,είτε από ασέβεια προς τον πελάτη τους και με την κουτοπονηριά πως έτσι θα βγάλει περισσότερο μέλι.
Προσωπικά για εμένα δεν είναι μελισσοκόμος, αλλά ασυνείδητος, γιατί πρώτον δεν σέβεται την μέλισσα, τους μελισσοκόμους και τον καταναλωτή.
Πάντως για όποιο λόγο και αν το κάνουν δεν επηρεάζει στο κρυστάλλωμα του μελιού, το αν ο μελισσοκόμος ταΐζει τα μελίσσια του κατά την ανθοφορία. Το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από άνθηκαι με την επεξεργασία που κάνουν οι μέλισσες το μετατρέπουν σε μέλι, θα κρυσταλλοποιηθεί όταν το τρυγήσει ο μελισσοκόμος.
Τώρα ο χρόνος διαφέρει ανάλογα το ανθόμελο.
Από τις 10 εως 20 ημέρες που είναι του ηλιόσπορου και της σουσούρας από τα ποιο γρήγορα μέλια που κρυσταλλοποιούνται λόγω αυξημένων ζακχάρεων που έχουν, εως και 12 με 13 μήνες που είναι το θυμάρι, λόγω που είναι χαμηλό σε ζάκχαρα .
Άρα όλα τα ανθόμελα κρυσταλλοποιούνται, γιατί έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, τα ζάκχαρα τους και τους κόκκους γύρεως που έχουν όλα τα μέλια, που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (μέλια εμπορίου).
Μέχρι και το πευκόμελο ή το ελατόμελο που από την φύση τους δεν κρυσταλλώνουν, γιατί είναι από μελιτώματα, ακόμα και αυτά αν τα αγοράσετε από συναδέλφους μελισσοκόμους θα κρυσταλλοποιηθούν με τον καιρό, γιατί όλο και θα έχει άνθη εκεί που θα έχουν τοποθετήσει τα μελίσσια τους για πεύκο η έλατο.
Τώρα σε αντίθεση με τα μέλια του εμπορίου, τα μέλια των μελισσοκόμων δεν μπορούν να έχουν την ίδια γεύση,χρώμα και άρωμα κάθε χρόνο, γιατί το μέλι το φτιάχνουν οι μέλισσες και όχι ο μελισσοκόμος, σε κάποιο τυποποιητήριο ή εργαστήριο και για να γίνει ποιο κατανοητό σας παραθέτω ένα παράδειγμα.
Αγοράζετε ένα μέλι από ένα μελισσοκόμο φέτος, είναι ανοιχτόχρωμο (ξανθό) , με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, αυτό το μέλι το συνέλλεξαν τα μελίσσια από θυμάρι, θρούμπι,φασκόμηλο, αγριορίγανη, παλιούρι .
Τώρα αν ένα από τα παραπάνω φυτά, του χρόνου που θα τρυγήσει ο μελισσοκόμος, λόγω καιρού δεν μπορέσει να μαζέψει η μέλισσα, τότε αλλάζει η γεύση το χρώμα και το άρωμα του μελιού. Άρα μην σας παραξενεύη αν αλλάζει το μέλι που παίρνετε από μελισσοκόμο από χρονιά σε χρονιά. Δεν ευθύνετε ο μελισσοκόμος αλλά οι καιρικές συνθήκες.
Ελπίζω να σας έλυσα κάθε απορία στα ερωτήματα σας.
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
Πρέπει να χρησιμοποιούμε φάρμακα στης θεραπείες των μελισσιών ή όχι?
Ο χειμώνας έφτασε ο τελευταίως τρύγος στα μελίσσια έγινε και ο μελισσοκόμος ετοιμάζει τα μελίσσια του για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα.
Οι εργασίες του μελισσοκόμου χωρίζονται σε δύο τμήματα:
1) Στις εργασίες στο μελισσοκομείο μας.
2) Στις εργασίες στην μελισσοκομική αποθήκη μας.
Στο μελισσοκομείο μας μέσα στις εργασίες είναι και οι θεραπείες που κάνουμε στα μελίσσια μας κατά της Βαρρόας, της Αμερικανικής σηψιγονίας, της Νοζεμίασης, ενώ στην αποθήκη μας είναι η ( θεραπεία ) κατά του κηρόσκορου στα τελάρα μας, στους ορόφους , στις κυψέλες και οι φύλαξη τους.
Εδώ έρχεται το ερώτημα σε πολλούς μελισσοκόμους ή σε νέους .
Να χρησιμοποιήσω φάρμακα ή όχι?
Πολλές φορές έχω έρθει σε κόντρα τρόπος του λέγειν, με συναδέλφους όσο αφορά τα φάρμακα στις θεραπείες ή στης απολυμάνσεις .
( Προσωπικά εδώ και αρκετά χρόνια έχω σταματήσει τα φάρμακα και αυτό διδάσκω στα σεμινάρια μελισσοκομίας . Ο τρόπος είναι απλός και εύκολος, αλλά δεν είναι η ανάπτυξη του σε αυτό το άρθρο, να είστε σίγουροι πως θα γράψω ένα άρθρο σύντομα. )
Όταν γράφω σε κάποια μελισσοκομικά φόρουμ ή σε συζητήσεις με μελισσοκόμους, πως τα φάρμακα αφήνουν υπολείμματα στα μέλια και στο κερί ή απάντηση που παίρνω είναι, πως δεν αφήνουν τίποτα γιατί ακολουθούν πιστά της οδηγίες του σκευάσματος, οπότε όλα είναι εντάξει και πλήρη ακίνδυνα, σε άλλες περιπτώσεις μου απαντάνε πως δεν ξέρω από μελισσοκομία, επίσης έχω ακούσει πως το Γ.Π.Α. που έχω φοιτήσει, δεν έχει καμία υπόσταση και ακολουθούν πιστά ότι λέει και γράφει το Α.Π.Θ που είναι και το εγκυρότερο, φυσικά αυτό το ακούω από τους βορειοελλαδίτες .
Λόγο που εγώ δεν έχω την τόση δημοσιότητα και φυσικό είναι αυτό, κατάφερα και βρήκα ένα άρθρο του πολύ γνωστού καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Ανδρέα Θρασυβούλου με τίτλο:
( ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΡΘΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΛΟΥ ΜΕΛΙΟΥ )
Φυσικά δεν μπορώ να ανεβάσω όλο το άρθρο γιατί δεν έχω ρωτήσει τον ίδιο αν μπορώ να το κάνω, γι' αυτό θα αρκεστώ μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά το δικό μου άρθρο, ελπίζοντας πως δεν θα έχει πρόβλημα. Σας το παρουσιάζω αυτούσιο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άρθρο
κ. Θρασυβούλου Ανδρέα.
Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας
Σχολής Γεωπονίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΕΝΟΤΗΤΑ
( Επεμβάσεις πριν από τον τρύγο που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του μελιού.)
Τι πρέπει να γνωρίζουμε:
1) Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μέσα στην κυψέλη επιβαρύνουν με υπολείμματα το μέλι και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας.
2) Η παρουσία των υπολειμμάτων στο μέλι υποβαθμίζει την ποιότητα των προϊόντων της μέλισσας.
3) Για κάποια σκευάσματα υπάρχουν νομοθετημένα αγορανομικά όρια για ανεκτές ποσότητες υπολειμμάτων στο μέλι από την Ε.Ε. τα όρια αυτά δεν πρέπει να ξεπερνιούνται.
4) Η εποχή εφαρμογής του σκευάσματος, η συχνότητα της επέμβασης,το είδος της επέμβασης, η παρουσία πλαισίων με ανοιχτό μέλι στο μελίσσι, τα χαρακτηριστικά του σκευάσματος και η ταχύτητα νεκταροέκκρισης επηρεάζουν σημαντικά τη παρουσία και το ύψος των υπολειμμάτων.
5) Κάποιες από τις χημικές ουσίες που παραμένουν ως υπολείμματα στα προϊόντα της κυψέλης διασπώνται και δίνουν παραπροϊόντα, ενώ άλλα είναι σταθερά. Στο κερί είναι όλα σταθερά.
Στον πίνακα 1 δίνεται η σταθερότητα διαφόρων υπολειμμάτων στο μέλι.
Πίνακας -1. Σταθερότητα υπολειμμάτων στο μέλι.
Εχθρός ή ασθένεια Σκεύασμα Χρόνος που παραμένει στο μέλι
Βαρρόα Μαυρίκ, Απισταν( fluvalinate) Τουλάχιστο για 18 μήνες.
Βαρρόα Ασουντόλ, Περιζιν ( coumaphow ) Τουλάχιστο για 13 μήνες
Βαρρόα Folbex - Va ( bromopropylate) Τουλάχιστο για 11 μήνες
Βαρρόα Μαλάθειο 3 μήνες
Βαρρόα Τακτικ ( αμιτραζ) 1 μήνα
Αμερ/κή Σηψιγονία Τερραμυκίνη ( oxytetracycline) 2,5 μήνες
Αμερ/κή Σηψιγονία Σουλφαθιαζόλη Τουλάχιστο 12 μήνες
Νοζεμίαση Φουμιντίλ - Β Τουλάχιστο 12μήνες
Κηρόσκωρος 1,4 Διχλωροβενζόλιο, Πολύ σταθερά στο μέλι & στο κέρι
Κηρόσκωρος Ναφθαλένιο, Πολύ σταθερά στο μέλι & στο κέρι
Κηρόσκωρος Διβρωμοαιθάνιο Πολύ σταθερά στο μέλι & στο κέρι
Τι κάνουμε:
01) Οι θεραπευτικές επεμβάσεις γίνονται μετά τον τρύγο του μελιού.
02) Εάν είναι απαραίτητο, να γίνουν νωρίτερα, εφαρμόζονται τουλάχιστον 3 μήνες πριν από τον τρύγο.
03) Ποτέ δεν γίνονται επεμβάσεις στο διάστημα της ανθοφορίας.
04) Δεν τρυγιέται μέλι που προορίζεται για κατανάλωση, αν απαιτηθούν θεραπευτικές επεμβάσεις στο διάστημα που το μελίσσι συλλέγει και αποθηκεύει μέλι.
05) Απομακρύνονται οι παλαιές μαύρες κηρήθρες γιατί στο κερί τους συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων.
06) Τα φάρμακα τοποθετούνται μόνο στη γονοφωλιά και όχι στον μελιτοθάλαμο.
07) Μετά το τρύγο το μέλι φιλτράρεται καλά, αφήνει να ηρεμήσει και απομακρύνεται προσεκτικά ο αφρός που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
08) Χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα. Προτιμώνται φάρμακα φιλικά στο περιβάλλον.
09) Μελισσοκόμοι που χρησιμοποίησαν παλαιότερα κηροσκωρίνη, ναφθαλίνη και διβρωμοαιθάνιο θα πρέπει να αλλάξουν όλες τις παλαιές κηρήθρες.
10) Δεν χρησιμοποιείται για καμιά αιτία σκεύασμα με αντιβιοτική δράση μέσα στην κυψέλη.
11) Εάν ο μελισσοκόμος δεν είναι σίγουρος για την παραγωγή του να καταφύγει σε ανάλυση υπολειμμάτων πριν τη διάθεση στην κατανάλωση.
12) Οι έμποροι και διακινητές μελιού υποχρεούνται να ελέγχουν την πρώτη ύλη που αγοράζουν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όπως βλέπουμε στο παραπάνω άρθρο τα φάρμακα δεν είναι ακίνδυνα και πάντα αφήνουν υπολείμματα στο μέλι, όσο και να τηρούμε τους κανόνες.
Ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε υπολείμματα στο μέλι, είναι μετά από κάθε θεραπεία να αλλάζουμε τα κεριά με νέα, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο και όλοι οι μελισσοκόμοι καταλαβαίνουμε το λόγο.
Άλλωστε έχετε αναρωτηθεί γιατί όταν ένα μελίσσι το πιάσουμε μέσα από μια κουφάλα δένδρου δεν έχει αρρώστιες και με το που το βάλουμε στην κυψέλη σε λιγότερο από χρόνο αρρωσταίνει?
Μήπως φίλοι μελισσοκόμοι ήρθε ο καιρός να αλλάξετε συνήθειες, προς όφελος της μέλισσας, της μελισσοκομίας , στον καταναλωτή, σε εσάς αλλά και της οικογένειά σας γιατί το ίδιο μέλι καταναλώνετε.........
Ελπίζω το άρθρο μου αυτό να είναι απάντηση σε όλους τους μελισσοκόμους που χρησιμοποιούν φάρμακα και μάλιστα τα υπερασπίζονται και να τους βάλει να σκεφθούν.......
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
ΚΥΨΕΛΗ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Η κατοικία της μέλισσας σε ελεύθερη μορφή ( όχι σε μορφή μελισσοκομικής παραγωγής ) προτιμά να ζει σε κουφάλες δέντρων αυτή είναι η βασικής κατοικία που εκεί μέσα προσαρμόζει το ( σπίτι της ) ανάλογα της ανάγκες του πληθυσμού της.
Φυσικά θα δούμε αρκετές φορές να προσαρμόζετε ανάλογα με της ανάγκες της περιοχής που βρίσκετε και μέσα σε παλιά λάστιχα φορτηγών σε εγκαταλειμμένες καμινάδες σε φωταγωγούς φεγγίτες και σε απίθανα μέρη που θα λέγαμε πώς αποκλείετε να έχει εκεί μέλισσες.
Εμείς οι μελισσοκόμοι προσφέρουμε στη μέλισσα έτοιμο σπίτι με τελάρα και κεριά σχεδόν κτισμένα για εξοικονόμηση χρόνου της μέλισσας προς δικό μας όφελος και όχι της μέλισσας .
Οι παλαιοί μελισσοκόμοι έφτιαχναν κοφίνια από καλάμια , λυγαριά ή σιγούτια και σε ορισμένα μέρη ειδικά σε μερικά νησιά και πήλινες κυψέλες.
Με την εξέλιξη άρχισαν να τοποθετούν τα μελίσσια σε ξύλινες κυψέλες και τώρα τελευταία σε πλαστικές και ίσως αργότερα με την εξέλιξη στη μελισσοκομία να δούμε και κυψέλη με κάποιο άλλο υλικό.
Πολύς ντόρος και φαγωμάρα έχει προκαλέσει η πλαστική κυψέλη στη κοινωνία των μελισσοκόμων κυρίως από κάποιους που για χρηματικό όφελος και όχι για όφελος της μελισσοκομίας προσπαθούν να εξυμνήσουν της πλαστικές ρίχνοντας σε δεύτερη μοίρα της ξύλινες και από την άλλοι πλευρά γίνετε το ίδιο.
Δε παίζει κανένας ρόλος που θα έχουμε το μελίσσι μας αν είναι δηλαδή σε πλαστική ή ξύλινη και ούτε μπορώ να ασπαστώ πώς η πλαστική δίνη περισσότερο μέλι από την ξύλινη ή το αντίθετο, αυτό είναι σε τι βολεύει το μελισσοκόμο κατά την μεταφορά την συντήρηση και σε προσωπικούς άλλους παράγοντες, όσο για το μέλι είναι καθαρά στους χειρισμούς που κάνει ο μελισσοκόμος.
Η μέλισσα άλλωστε έχει αποδείξει πώς ξέρη και επιβιώνει στα ποιο απίθανα μέρη.
Αυτό που ζητά η μέλισσα από το μελισσοκόμο είναι να διατηρούμε τη κατοικία της καθαρή πάντα να της φερόμαστε με σεβασμό και αγάπη και να μην την πλακώνουμε με φάρμακα και λάθος τροφές κατά τους χειμερινούς μήνες ή στην έλλειψη ανθοφορίας .
Αν τηρήσουμε αυτά εκείνη θα μας φερθεί με σεβασμό και θα μας προσφέρει απλόχερα τα υπέροχα προϊόντα της , άσχετα αν της έχουμε σπίτι από ξύλο , πλαστικό, σε κοφίνι ή σε πήλινο.
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
Σκέψεις αγανάκτησις
Όλο και περισσότερες αγγελίες πωλήσεις μελισσιών και δεν μιλώ για παραφυάδες αλλά για μελισσοκομικές επιχειρήσεις. Θλίβουμε πραγματικά γιατί αισθάνομαι πως μπορεί να έρθει και η δικιά μου σειρά.
Και για να μη νομίζετε πως μιλώ πολιτικά και πως μου φταίει αυτή η κυβέρνηση ή η προηγούμενη ή αυτή που θα έρθει.....
ΟΧΙ ο μόνος που φταίει είναι ο ίδιος ο μελισσοκόμος.
Άραγε πόσοι μελισσοκόμοι έχουν βάλει κάτω τα έξοδα που έχουν με μολύβι και χαρτί , δεν αναφέρομε στον επαγγελματία μελισσοκόμο που πληρώνει ΟΓΑ, κόβει αποδείξεις, φορολογείτε λες και έχει κατάστημα ή βιοτεχνία και το κυριότερο είναι ο μόνος αγρότης που δεν επιδοτείται ή βοηθείται , κάνει ΟΣΔΕ και αν πάθη ζημιά δεν αποζημιώνετε, δεν έχει όλα τα προνόμια που έχουν όλοι οι αγρότες και η ΟΜΣΕ κοφέβει ή καλύπτει εκάστοτε πολιτικά ή άλλα συμφέροντα και δεν σκύβει στα σοβαρά προβλήματα που έχει ο κλάδος μας αλλά μην το σχολιάσω αυτό......
Αναφέρομε στους μη επαγγελματίες μελισσοκόμους δεν μπορώ και δεν μου αρέσει να τους αποκαλώ ερασιτέχνες γιατί για εμένα είναι μελισσοκόμοι, αναφέρομε στα άτομα που δυστυχώς είναι πολλοί συνάδελφοι που έχουν τα μελίσσια για έξτρα οικονομικό βοήθημα.
Αυτοί είναι που καθορίζουν την τιμή λιανικής του μελιού.
Και εξηγώ έχουν μελίσσια που δεν είναι δηλωμένα στην εφορία ούτε σαν επαγγελματίες μελισσοκόμοι ούτε σαν αγροτικό εισόδημα, δεν κάνουν ΟΣΔΕ, δεν πληρώνουν ΟΓΑ, δεν κόβουν αποδείξεις βασικά δεν φαίνονται πουθενά είναι ( αλεξιπτωτιστές ) και πωλούν 5 ή 6 ευρώ το κιλό ( και το κυριότερο εδώ στη Θράκη και στον Έβρο ο έχων 20 ή 50 μελίσσια δεν τούς τελειώνει ποτέ το μέλι είναι το θαύμα της περιοχής μου......... )
Πως θα μπορέσει να συναγωνιστή ο επαγγελματίας μελισσοκόμος την τιμή αυτή?
Το κακό είναι πως δεν επηρεάζει μόνο τον επαγγελματία αλλά και τον μελισσοκόμο που θέλει να έχει ένα συμπλήρωμα στο είδη χαμηλό εισόδημά που όμως σέβεται τον κόπο του, την παραγωγή του, άλλα κυρίως τον επαγγελματία μελισσοκόμο.
Οι μελισσοκόμοι που όπως προανέφερα δυστυχώς είναι πολλοί δεν τον ενδιαφέρει να εξασφαλίσει την ποιότητα της παραγωγής του, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πουλήσει χωρίς να τον ενδιαφέρει τη ζημιά κάνει στον συνάδελφό του μελισσοκόμο και κατεβάζει την τιμή του μελιού και μερικές φορές κάτω του κόστους , δεν συναγωνίζεται τον συνάδελφο με την ποιότητα ( που μερικές φορές είναι πολύ κατώτερης ποιότητας ) αλλά με την χαμηλή τιμή.
Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο η τιμή του μελιού κατεβαίνει ραγδαία ενώ στα ράφια τον μάρκετ το μέλι αμφιβόλου ποιότητας που τα περισσότερα είναι μείγμα μελιού που καταλαβαίνουμε όλοι οι μελισσοκόμοι τη είναι αυτό είναι σταθερά στα 10 με 11 ευρώ το κιλό και κατεβαίνει σε προσφορά στα 8 ευρώ το κιλό.
Σε καμία περίπτωση αυτά τα μέλια δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα μέλια από παραγωγούς ούτε στην γεύση ούτε στο άρωμα άλλα ούτε στη ποιότητα.
Ξέρω πως με αυτά που γράφω θα στεναχωρήσω και θα τσαντίσω πολλούς μελισσοκόμους και θα δεχθώ αρνητικά σχόλια αλλά δεν είναι η πρώτη φορά.......
Άλλωστε δεν έχω δηλώσει ότι είμαι το καλό παιδί στη μελισσοκομία αλλά το κακό γιατί όταν λες αλήθειες είσαι κακός όταν δεν χαϊδεύεις αυτιά είσαι κακός ε ναι για άλλη μια φορά δηλώνω το κακό παιδί της μελισσοκομίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό δυστυχώς τίποτα οι αλεξιπτωτιστές πάντα θα μας καθορίζουν την τιμή ελπίζω να μην φτάσω και εγώ να ανεβάσω αγγελία πωλήσεις.......
Μελισσοκόμος
Κρανίτης Ιωάννης
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S. Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
-
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΟΥ GALLERIA MELLONELAΟι μελισσοκόμοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κηρόσκωρου χρησιμοποιούν χημικά μέσα, όπως το 1,4-δίχλωρο-βενζόλιο (κηροσκωρίνη), ναφθαλένιο (ναφθαλίνη), 1,2-διβρωμο-αιθάνιο, μεθανικό οξύ, θειάφι και οξικό οξύ.
Ειδικότερα οι τρεις πρώτες χημικές ενώσεις εφαρμόζονται αυτούσιες σε κλειστούς χώρους αποθήκευσης των πλαισίων, όπου μέσω της εξάτμισης ή εξάχνωσης των μορίων τους καταστρέφεται ο κηρόσκωρος.
Αυτές όμως οι οργανικές χημικές ενώσεις απορροφούνται από το κερί και στην συνέχεια μεταφέρονται στο αποθηκευμένο μέλι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσδιοριζόμενες ποσότητες 1,4-διχλωρο- βενζολίου στο κερί είναι πολλαπλάσιες από ότι στο μέλι.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μη απομάκρυνση αυτού του πτητικού συστατικού ακόμη και μετά από παρατεταμένο αερισμό κάνει επιτακτική την αλλαγή των κηρηθρών που είχαν δεχθεί την επίδραση κησκωρίνης, ώστε να συλλεχθεί «καθαρό» μέλι.
Το πρόβλημα με τα υπολείμματα του 1,4-δίχλωρο-βενζολίου ( p-DCB ) εντοπίστηκε το 1991 στην Γερμανία ( Wallner, 1992), ενώ υπολείμματα p - DCB στο ελληνικό μέλι βρέθηκαν για πρώτη φορά το 2003 .
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα παρόμοιο πρόβλημα διαπιστώνεται και στο μέλι που παράγεται στην Ελβετία καθώς το 30% των αναλυόμενων δειγμάτων περιείχαν υπολείμματα p -DCB ( Bodanov et. al., 2004).
Παγκοσμίως δεν υπάρχει κανένα μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) για αυτές τις τρεις χημικές ουσίες, ενώ ο ευρωπαϊκός κανονισμός 396/2005 ΕΕ θέτει το όριο των υπολειμμάτωνστα 0.01 mg /kg για τις ουσίες εκείνες για τις οποίες δεν έχουν οριστεί MRLs.
Από έρευνα που έγινε στην Ελλάδα με ανάλυση δειγμάτων ελληνικών μελιών, τα οποία συλλέχθηκαν τόσο από παραγωγούς όσο και από το εμπόριο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών διαπιστώθηκε
α) Υπολείμματα p-DCB στο ελληνικό μέλι κατά τα έτη 2003 – 2005
Όπως διαπιστώνεται κατά την πρώτη χρονιά της έρευνας πάνω από το 80% των δειγμάτων ήταν επιμολυσμένα με υπολείμματα p -DCB σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 0.01 mg / kg , ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια των τριών ετών φτάνοντας το 2005 το 30%.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι στην πλειοψηφία τους οι μελισσοκόμοι έχουν σταματήσει την εφαρμογή αυτού του σκευάσματος.
Η ύπαρξη υπολειμμάτων κατά το τελευταίο έτος μπορεί να αποδοθεί, είτε στην χρήση παλιών κηρηθρών που κατά το παρελθόν είχαν δεχθεί χειρισμούς με κηροσκωρίνη, είτε στην μεμονωμένη εφαρμογή από κάποιους μελισσοκόμους.
Σημαντική είναι επίσης κατά την τριετή μελέτη η μείωση των συγκεντρώσεων των υπολειμμάτω.
Πηγή: Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
© Copyright 2009. Μέλι Ρειτών & Μέλι J.& S.
Απαγορεύεται η αντιγραφή,αναδημοσίευση, μερικού ή ολικού κειμένου, φωτογραφίας και όποιου άλλου υλικού από την σελίδα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.